Cum scot o capusa?

Capusele, reprezinta un adevarat pericol atat pentru noi si copii nostri cat si pentru animalele de companie pe care le avem. Cainii si pisicile de exemplu sunt in mod constant “atacati” de capuse, in ciuda faptului ca sunt deparazitati. Despre riscul unei muscaturi de capuse stim cu totii, deci nu are rost sa o lungim prea mult, insa haideti sa vedem cum putem scoate o capusa in mod corect.

capusaInainte de toate ar trebui sa stiti ca o capusa scoasa incorect poate provoca infectii destul de urate sau mai grav, o poate determina sa injecteze saliva cu bacteriile raspunzatoare de Lyme si alte afectiuni. Prin “capusa scoasa incorect” intelegem: extrasa fortat astfel incat capul capusei se va rupe de corp si va ramane infipt in piele, extrasa fortat strangand corpul capusei si impingand practic continutul ei in piele sau astupand capusa cu un tapon cu vata imbibata in spirt. Cea din urma este cea mai populara metoda, insa este foarte gresita deoarece exista mari sanse sa o faceti sa vomite, lucru care va duce iarasi la injectarea substantelor respective si bacteriilor in piele.

Cum scoatem o capusa?

Capusele au o slabiciune sa ii spunem asa pentru fosfor, motiv pentru care betele de chibrit (partea care se aprinde contine fosfor) ne pot ajuta sa scoatem capusele foarte usor, de fapt sa le facem sa iese singure.

Tot ce trebuie sa facem este sa luam 2 bete de chibrit, sa inmuiem fosforul in apa si sa le lipim de capusa in zona capului. Capusa va simti mirosul de fosfor si in mai putin de 2 minute va iesi singura. Aceasta metoda este una dintre cele mai sigure si este folosita uneori chiar si de medici.

Atentie: indepartarea unei capuse in primele 12 ore reduce considerabil riscul transmiterii afectiunilor pentru care acestea sunt cunoscute. Daca nu sunteti siguri ca o puteti scoate in timp util mergeti de urgenta la cel mai apropiat medic.