Exista o multime de mituri despre maturitate si imaturitate. Oamenilor nu le place sa fie etichetati. Fiecare dintre noi este atat ignorant, cat si intelept, copilaros dar si constiincios in acelasi timp. Cu toate acestea, la un moment dat, fiecare caracteristica devine mai evidenta.

Am putea defini imaturitatea emotionala ca fiind o conditie in care o persoana renunta la dorintele din copilarie.

In acelasi timp, maturitatea emotionala ar putea fi definita ca o stare de autocontrol ce duce la un comportament realist si echilibrat.

Maturitatea si imaturitatea sunt ambele evidente in comportament. Mai jos, am adunat 4 trasaturi caracteristice oamenilor imaturi emotional.

Persoanele imature emotional sunt egocentrice

Pentru a te maturiza trebuie sa intelegi ca lumea nu se invarte in jurul tau. Un copil nu intelege acest lucru. De aceea plange la 2 noaptea daca ii este foame si nu-i pasa daca isi trezeste parintii. Pe masura ce creste, invata ca nu poate avea mereu ceea ce isi doreste. De asemenea, invata ca mai exista si alti oameni, cu propriile lor nevoi.

Oamenii imaturi emotional nu pot sa-si ia un angajament

Cand o persoana nu este capabila sa-si ia un angajament este clar ca este imatura. Pe masura ce ne maturizam aflam ca sacrificiile si restrictiile sunt un rau necesar pentru atingerea obiectivelor. Invatam, de asemenea, ca daca ne luam un angajament fata de o persoana nu inseamna ca nu mai suntem liberi.

Oamenii imaturi emotional au tendinta de a-i blama pe ceilalti

Copiii se vad ca fiind controlati de ceilalti. Ei cred ca nu actioneaza din propria vointa. Au dreptate intr-o anumita masura. Cand copiii sunt mici, nu dau importanta problemelor pe care le creeaza, deoarece le pasa doar de pedeapsa pe care o primesc.

Pe masura ce se maturizeaza, oamenii inteleg ca doar ei sunt responsabili pentru ceea ce fac. Asta inseamna ca isi recunosc greselile si invata ceva din ele. Si invata si cum sa rezolve problemele create. Invata cum sa-si ceara iertare.

Persoanele imature emotional sunt iresponsabile cand vine vorba de bani

Impulsivitatea este una dintre cele mai evidente trasaturi ale persoanelor imature. De multe ori, aceasta impulsivitate este exprimata in felul in care isi gestioneaza resursele si banii.

Din moment ce se preocupa doar de indeplinirea dorintelor proprii, cat mai repede posibil, nu ezita sa cumpere lucruri de care nu au nevoie cu bani pe care nu-i iau. Astfel se ingroapa in datorii doar pentru a-si satisface capriciile.