Nivelul ridicat de colesterol din sange creste foarte mult riscul aparitie bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. Nivelul total de colesterol optim trebuie sa fie mai mic de 200mg/dl, iar nivelul de colesterol rau nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl conform American Heart Association. Exista bineînțeles medicamente care ajuta la scaderea colesterolului rau, insa cel mai des sunt folosite remediile naturale, mancare sanatoasa, cantitati moderate de mancare, suplimentele naturale, si nu in ultimul rand ceaiul verde.
Identificare
Ceaiul verde este facut din frunze nefermentate, ceea ce face sa contina cea mai mare concentratie de antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli. Antioxidantii sunt apreciati pentru capacitatea lor de a lupta impotriva radicalilor liberi, radicali care distrug celulele si tesuturile si interfera cu ADN-ul.
Efectele asupra colesterolului
Ceaiul verde ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL si creste numarul de lipoproteine. Cunoscut ca HDL prescurtat, sau colesterolul „bun”, lipoproteinele cu densitate mare inlatura colesterolul rau de pe artere, prevenind astfel ateroscleroza. Arterele infundate care rezulta in urma aterosclerozei pot duce la atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Dovezi
Primele studii umane pentru a arata ca ceaiul verde reduce colesterolul LDL a fost realizat de Vanderbilt University Medical Center in anul 2003. In timpul unui studiu de 12 saptamani, participantii au fost pusi sa ia capsule care contineau extract de ceai verde de 375 mg. Nivelul de polifenoli din capsule a fost echivalent cu cantitatea ce se gaseste in 35 de cesti de ceai verde. Suplimentarea cu ceai verde a dus la o reducere cu 16% a colesterolului rau, o scadere care i-a surprins chiar si pe cercetatori.
University of Maryland Medical Center recomanda consumul a doua-trei cani de ceai verde pe zi. Aceasta cantitate contine aproximativ 240-320 mg de polifenoli. Daca se ia un supliment de ceai verde, cum ar fi extract de ceai verde lichid sau pastila, e bine sa se tina seama cam de aceiasi cantitate de polifenoli.
Ceaiul verde este, in general, foarte bine tolerat de marea majoritate a oamenilor. Chiar daca contine o mica cantitate de cofeina acesta nu are contraindicatii pentru cardiaci, atata timp cat nu se depaseste doza corespunzatoare. In foarte rare cazuri nu este tolerat de cei cu probleme la rinichi, ulcer gastric sau cu tulburari psihologice, ne avertizeaza cei de la University of Maryland Medical Center. Tot ei sunt cei care ne previn ca, consumul unor doze foarte mari pe perioade lungi de timp pot duce la simptome precum ameteli, palpitatii, insomnie si chiar iritabilitate.