Această rețetă transformă ingredientele de bază într-o pâine pufoasă (si nu numai – cornuri, placinte, gogosi, turte etc), ideală pentru orice moment al zilei. E simplă, dar aduce o mulțime de momente frumoase.

Începem cu ingredientele. Avem nevoie de drojdie proaspătă, care ajută pâinea să crească și să fie aerată. Sarea dă gust, iar laptele face aluatul mai moale. Zahărul e important nu doar pentru dulceață, dar și pentru că ajută drojdia să funcționeze mai bine. Untul face aluatul cremos, iar făina e baza care ține totul împreună.

Ingrediente:

  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță sare
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri zahăr
  • 200 g unt moale
  • 1 kg făină

Mod de preparare:

1. Într-un bol, turnăm laptele. Adăugăm drojdia, sarea, zahărul, untul, făina cernută și amestecăm bine.

2. După ce am obținut un aluat moale și omogen, îl punem la frigider pentru 60 de minute.

Să îl folosiți cu drag!

Cum facem pâinea? Începem cu a amesteca laptele călduț cu drojdia, sarea și zahărul până când se dizolvă. Apoi, adăugăm untul moale și făina cernută, amestecând bine până când aluatul devine omogen și elastic. E important să amestecăm cu grijă pentru a obține un aluat bun.

După ce amestecăm toate ingredientele, lăsăm aluatul să se odihnească la frigider pentru o oră. Acest pas e important pentru a lăsa drojdia să-și facă treaba și pentru a permite aluatului să devină puțin mai ferm, ceea ce face mai ușor de lucrat cu el.

Când aluatul e gata, îl scoatem din frigider și îl modelăm cum vrem. Putem face o pâine mare sau mai multe mici. Preîncălzim cuptorul și pregătim aluatul pentru coacere, asigurându-ne că are spațiu să crească.

Coacerea durează cam 30-40 de minute, în funcție de mărimea pâinii. Când e gata, pâinea ar trebui să aibă o culoare aurie și să sune gol dacă o bați ușor pe fund. E bine să o lăsăm să se răcească puțin înainte de a o tăia, pentru a păstra textura pufoasă.

Facând această pâine, nu doar că ai o mâncare gustoasă, dar e și o modalitate frumoasă de a petrece timp în bucătărie. Poți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi semințe sau nuci, pentru a-i da un plus de gust și textură. Această rețetă e perfectă pentru oricine vrea să facă ceva special pentru cei dragi, fără prea multă bataie de cap.