Cand o persoana draga trece printr-o situatie dificila, trista, este firesc sa te simti ingrijorat. E normal sa vrei sa-i oferi alinare. Desi poti fi bine intentionat, eforturile tale pot crea un efect alternativ.

Daca nu esti atent, ai putea face mai mult rau decat bine – motiv pentru care este important sa-i oferi spatiu unei persoane dragi ce trece printr-o perioada dificila.

In randurile ce urmeaza, iti voi prezenta cateva modalitati prin care poti sa sustii si sa ajuti o persoana draga fara a o judeca.

Asculta

Cand esti foarte suparat si trist, cat de des ai vrea sa auzi pe cineva spunandu-ti ce sa faci? Cat de des ai vrea sa auzi pe cineva dandu-ti sfaturi? Presupun ca nu ai nevoie de asa ceva.

Cand suntem tristi, vrem doar sa ne descarcam, iar cei dragi ar trebui sa fie acolo sa ne asculte. Dor sa asculte. Nimic mai mult.

Fii empatic

Dupa ce ai ascultat, folosesti unul dintre raspunsule de mai jos pentru a arata ca esti empatic.

  • Imi pare atat de rau ca treci prin asta.
  • Trebuie sa fie atat de greu pentru tine acest moment.
  • Cred ca te simti frustrat in acest moment.

Aceste raspunsuri empatice simple pot ajuta o persoana sa simta ca emotiile sale sunt validate. In consecinta, ii ajuta sa se simta vazuti, auziti, apreciati, sustinuti si mai putin singuri.

Intreab-o cum poti sa o sustii

Asa cum am mentionat anterior, este firesc sa te simti ingrijorat, stresat, atunci cand vezi ca o persoana draga sufera. Daca vrei sa o ajuti sa treaca peste acel moment neplacut, intreab-o cum vrea sa fie ajutata, nu-ti da cu presupusul.

Arata-i ca e o persoana importanta pentru tine

Cand cineva trece printr-o perioada grea, ar putea sa-si piarda increderea in sine. Pe masura ce timpul trece, ar putea incepe sa creada ca celorlalti nu le pasa de ea.

Pentru a ajuta persoana care sufera sa se vindece, ar trebui sa o asiguri ca este importanta pentru tine. Un simplu mesaj sau un apel telefonic poate face o diferenta uriasa.

Fii un spatiu sigur pentru ceilalti

Nu-i face pe ceilalti sa se simta rusinati, judecati sau vinovati. Incearca sa nu raspunzi cu urmatoarele replici:

  • Vei trece peste.
  • Nu e mare lucru ce se intampla.
  • Nu ar trebui sa te simti asa.

Ci mai degraba sa raspunzi cu:

  • Aceasta situatie trebuie sa fie grea pentru tine.
  • M-as simti la fel daca as trece prin asta.

Cand incetam sa-i mai judecam pe ceilalti, incepem sa devenim mai buni si sa intelegem mai bine sentimentele lor.