Cuișoarele se numără printre cele mai de preț mirodenii din lume iar utilizarea lor în scop medicinal, cosmetic și alimentar datează încă din antichitate. Sunt originare din Indonezia și în zilele de azi sunt utilizate în întreaga lume pentru aroma lor unică și pentru efectele lor benefice asupra sănătății orale, și nu numai.

Proprietăți terapeutice

Cuișoarele sunt bogate în compuși fenolici ( eugenol: 85-90% ), acid galic, cariofilen, pinen, mentol, cineol și vanilină. Au demonstrat o activitate antioxidantă și antimicrobiană mai mare decât alte condimente, legume și fructe.

Conțin ulei esențial în proporție de 15-20%, ulei gras în proporție de 10% și flavonoide, taninuri și glicozide sterolice.

Eugenolul, de exemplu, a fost studiat pentru efectele sale anti-infecțioase puternice: combate fungii, virusurile și bacteriile.

Cuișoarele sunt intens folosite în medicina dentară, datorită proprietăților antiinflamatoare, anestezice și analgezice. La nivel intern, au efecte anti-ulceroase, tonice, stomahice, carminative și anticancerigene.

Cuișoarele și durerea dentară

Cuișoarele sunt printre cele mai cunoscute remedii pentru durere dentară, întrucât amorțesc repede durerile. Se pot folosi în mai multe moduri:

  • Se introduce un cuișor în cavitatea dintelui sau a măselei afectate
  • Se mestecă un cuișor de 3 sau 4 ori pe zi
  • Se îmbibă un tampon de vată într-un amestec din 15 picături de ulei esențial de cuișoare și 1 lingură de ulei vegetal și se masează dantura / gingia
  • Se aplică local unguentul Dentocalm, care conține ulei de cuișoare și are efecte antiseptice și analgezice – pentru alveolită, gingivită, dureri de măsele și dinți

De asemenea, cu ajutorul uleiului esențial de cuișoare putem calma și durerile cauzate de erupții dentare la bebeluși.

Diluăm 10 picături de ulei în 100 ml apă caldă. Aplicăm pansamentul steril îmbibat în această soluție, pe gingii.

Cuișoarele și afecțiunile digestive

Efectele calmante ale cuișoarelor sunt utile și în combaterea tulburărilor gastro-intestinale: balonare, indigestie, flatulență, greață, vomă, diaree și gastrită.

Pentru aceste afecțiuni se recomandă ceaiul de cuișoare: zdrobim un cuișor și punem la infuzat împreună cu 1 linguriță de ceai verde, într-o cană cu 200 ml de apă fierbinte.

Lăsăm deoparte 5 minute, după care strecurăm și bem ceaiul cald.

Se poate consuma câte 1 cană înaintea meselor sau după mese.

Cuișoarele și infecțiile ORL

Cuișoarele pot ajuta în cazul infecțiilor localizate la nivelul mai multor sisteme, datorită efectelor antiseptice.

Pentru răceală, un remediu popular este fiertura de cuișoare întregi, în țuică sau vin. De asemenea, pot fi folosite și în infecțiile gâtului, urechii, nasului și a organelor interne.

Utilizări externe

Pentru uz extern, cuișoarele sunt deosebit de utile: uleiul esențial poate fi folosit pentru alungarea insectelor, pentru dezinfectarea pielii afectată de înțepături de insecte, pentru infecții, răni, scabie sau zgârieturi.

Un „insecticid” natural și simplu se poate face în următorul fel: introducem 3-4 cuișoare într-o jumătate / felie de lămâie, în partea tăiată. Așezăm felia în zonele populate cu insecte.

Cuișoarele pot fi folosite și pentru aromatizarea preparatelor culinare, mai ales a celor din pește sau carne, a dulciurilor: turtă dulce, fursecuri, brioșe, prăjituri, budinci de mere ), a băuturilor ( sucuri de legume și fructe, vin fiert, vermut etc ), a conservelor și murăturilor și a produselor de patiserie și panificație. Pot fi adăugate atât măcinate, cât și întregi.

Asemenea altor plante aromate, și cuișoarele au efect de conservant. Astfel, un cuișor adăugat la o mâncare de carne, de exemplu, va crește durata de valabilitate cu 24 de ore.

Contraindicații și precauții

  • Pot irita mucoasa gastrică dacă sunt consumate în cantități mari
  • Sunt contraindicate femeilor pe perioada de sarcină și alăptare
  • Sunt contraindicate persoanelor cu gastrită, ulcer sau alergie la cuișoare și celor care iau medicamente anticoagulente sau celor care se pregătesc pentru operație.
  • Uleiul esențial de cuișoare poate fi administrat inter doar dacă pe produs se specifica clar acest lucru și doar la recomandarea medicului
  • Nu se va administra oral copiilor