Stiati ca dintre toate hainele care se recicleaza, aproximativ 40% sunt camasi de barbati? Statistic vorbind, barbatii activi, care petrec mai mult timp la serviciu si care sunt nevoiti sa schimbe des tinutele, sunt nevoiti sa isi cumpere cel putin 3-4 camasi in fiecare trimestru.
Tot ei sunt cei care nu arunca produsele uzate, ci prefera sa le doneze fie pentru caritate, fie pentru reciclare. Femeile, in schimb, sunt mai dispuse sa-si vanda hainele vechi, decat sa le doneze, sau chiar sa le tina in dulapuri, chiar daca nu le mai poarta de mult timp.
Tot statisticile arata ca oamenii care provin din familii fara pretentii financiare arunca hainele la gunoi. Aceasta statistica se aplica ambelor sexe deopotriva si din pacate, e o adevarata risipa, asta in conditiile in care 99% dintre materialele textile pot fi oricum reciclate.
Pentru a reduce aceasta risipa, multi dintre marii retaileri au introdus programe de bonificatie pentru toti cei care doneaza haine. De regula, oamenii duc sacose cu haine la reprezentantele brand-urilor, iar pentru fiecare sacosa primesc un voucher de o valoare prestabilita.
Adevarul e ca reciclarea hainelor, fie ca sunt camasi sau tricouri, are avantajele ei, dar si o influenta mare asupra mediului: cantitatea de pesticide utilizata pentru cresterea bumbacului scade, iar la fel se intampla si cu reziduurile de vopsele.
Bineinteles, nu trebuie ca hainele sa fie reciclate neaparat. Unele aflate in stare buna pot fi donate organizatiilor caritabile, care la randu-le, fie le vor vinde pentru a face rost de bani pentru finantarea proiectelor proprii, fie le vor dona oamenilor fara posibilitati materiale.
Crucea Rosie, de exemplu, a amplasat pubele pentru donarea de haine in mai toate orasele mari ale Romaniei. Pubelele sunt concepute astfel incat furtul din ele sa fie impiedicat, iar oamenii sunt incurajati sa doneze pentru a ajuta saracii.
Indiferent de situatia materiala, cu totii avem dulapuri pline ochi de haine pe care nu le mai folosim. Fie ca vorbim de hainutele copiilor care au ramas mici si evident nu mai pot fi imbracate, fie ca vorbim de hainele vechi ale dumneavoastra, doamnelor, pe care nu le-ati mai imbracat de cateva sezoane si putin probabil ca le veti mai imbracata vreodata.
Cum spatiul de depozitare este aproape intotdeauna limitat, cel putin odata pe an hainele vechi vor trebui triate si scoase din dulapuri pentru a face loc celor noi. Si atunci, de ce le-am arunca la gunoi cand acestea pot fi reciclate sau donate celor cu care soarta a fost mai putin darnica? Ganditi-va ca puteti face un bine unui seaman de al vostru cu un minim de efort!