Sfecla este una dintre cele mai subapreciate legume radacinoase din intreaga lume. Sfecla colorata, acida si bogata in nutrienti, da un gust minunat salatelor, supelor si chiar deserturilor. Fie ca este consumata cruda sau fiarta, aceasta leguma contine compusi vindecatori care impiedica aparitia bolilor si mentin corpul in forma.
Bogata in fier si iod, sfecla poate fi folosita chiar si pentru tratarea anemiei si a afectiunilor legate de tiroida. In plus, este bogata in vitamina C, folat si potasiu.
Beneficiile sfeclei pentru sanatate
Iata doar cateva dintre numeroasele proprietati ale sfeclei rosii:
- Contine polifenoli si betalane care au abilitatea de a preveni daunele oxidativ. De asemenea, polifenolii previn bolile cardiovasculare.
- Contine numeroase vitamine, inclusiv complexul de vitamina B, care intaresc peretii capilarelor si previn declinul cognitiv.
- Sfecla contine o multime de minerale, inclusiv potasiu si folat, care promoveaza sanatatea inimii. In plus, contine magneziu, ceea ce inseamna ca sustine sanatatea oaselor; fier si fosfor care produc energie; cupru, care distruge radicalii liber; iod, care este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni; si altele.
- Sfecla contine cobalt, care ajuta bacteriile intestinale sa formeze vitamina B12. Aceasta vitamina este esentiala, impreuna cu acidul folic in formarea noilor globule rosii.
- Sfecla contine acid folic, care revitalizeaza corpul ajutand in crearea noilor celule.
- Betalan si alti compusi din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
- Sfecla contine betacianine si alti antioxidanti care impiedica cresterea celulelor canceroase.
- Continutul ridicat de fibre imbunatateste digestia si flora intestinala.
- Sfecla ajuta la prevenirea dementei datorita concentratiei mari de nitrati, care sunt transformati de organism in nitriti. Nitratii imbunatatesc fluxul de sange pentru a creste cantitatea de nutrienti si oxigen care se indreapta spre creier.
- Sfecla contine mai multa pectina decat morcovii sau merele. Pectina absoarbe metalele grele din corp, eliminand, de asemenea, bacteriile daunatoare din tractul digestiv.
Daca toate beneficii metnionate mai sus nu au fost suficiente, trebuie sa stii ca aceste minunate legume rosii au capacitatea de a scadea nivelul colesterolului, de a reduce tensiunea arteriala, de a stimula metabolismul si de a imbunatati functia hepatica.