Atingerea este un mod prin care putem stabili o comunicare sanatoasa, profunda cu cei din jurul nostru. Poate fi benefica pentru noi in multe moduri.

Atingerea reciproca a devenit din ce in ce mai dificila in ultimii ani. Parca traim intr-o societate care se teme de orice forma de contact. Interactionam din ce in ce mai mult prin dispozitive si ecrane, si mai putin prin contact fizic, real, fata in fata, piele pe piele.

Acest lucru ne face sa ne punem intrebari importante despre sanatatea mintala si relatiile sociale. De multa vreme se stie ca atingerea este esentiala. A-i atinge pe ceilalti, si a le permite altora sa ne atinga poate fi benefic pentru noi in multe feluri.

Atingerea reciproca faciliteaza comunicarea

Noi comunicam cu altii prin diferite canale si limbi. Cu toate acestea, unul dintre mijloacele care are cel mai mare impact asupra comunicarii este atingerea. Folosind contactul fizic, emotiile noastre sunt transmise mult mai bine.

Este important de mentionat ca atingandu-i pe altii nu doar ca reusim sa transmitem mai bine mesajul pe care dorim sa-l comunicam, dar reusim si sa exprimam ceea ce simtim cu mai multa precizie si intensitate. O imbratisare are un impact mult mai mare decat expresia „poti conta pe mine”.

Imbunatateste sanatatea fizica si mentala

Pielea noastra are multipli receptori care se conecteaza direct la creier. Stiinta a demonstrat ca atunci cand primim o imbratisare prietenoasa, creierul reduce productia de cortizol, un hormon al stresului. La randul sau, acest lucru intareste sistemul imunitar.

S-a stabilit, de asemenea, ca mesajele sunt mai eficient in reducerea migrenelor decat calmantele. Aparent, semnalele tactile ajung la creier inaintea semnalelor de durere.

Atingerea imbunatateste relatiile

Prin atinere reusesti sa creezi o legatura mai autentica cu alti oameni. Oamenii tind sa-i perceapa pe cei care-si ating antebratul ca fiind mai sineri si mai prietenos. De asemenea, sunt mai dispusi sa coopereze cu ei.

Creste capacitatea de seductie

O parte importanta a atractiei apare din contactul piele-piele. Un astfel de contact ajuta la eliminarea barierelor dintre doua persoane, la unirea lor si la cresterea increderii.

Atingerea poate creste ritmul cardiac si poate stimula dorinta in potentialii parteneri.

Intareste legaturile sentimentale

Contacul fizic este, de asemenea, strans legat de productia de oxitocina in creier. Aceasta substanta creste sentimentul de bunastare si fericire. De aceea, in relatiile umane, in special in cupluri, atingerea joaca un rol important.

Daca doi parteneri se ating in mod repetat, inseamna ca sunt fericiti. Mangaierea ajuta la hranirea iubirii si intareste legatura dintre cei doi.