Gospodinele stiu ca orice ciorba buna nu iese bine fara un bors natural. Iar daca acesta se prepara chiar acasa, atunci este si mai bine. Pu?ini stiu insa ca acest bors de casa nu doar ca este bun pentru prepararea mancarurilor, ci este foarte sanatos pentru organism si este un leac natural pentru multe afectiuni.
Borsul de casa este de fapt un preparat specific romanesc si are efecte terapeutice extraordinare, care sunt datorate continutului de drojdie de bere, care ajuta la fermentatia acestuia. Acest ingredient contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom, potrivit frunza-verde.ro.
De asemenea, borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.
Deoarece este un produs natrural, borsul este foarte bogat in enzime. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant.
Conform credințelor populare, acest aliment natural ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.
Ingrediente
- 500 g tarate de grau
- 100 g malai
- 5 l apa
- 20 g drojdie
- o paine neagra
- frunze de dafin
- alte condimente dupa gust
Cum se prepară?
Se face un amestec din apa, tarate, malai si drojdie, dupa care acesta se lasa la dospit. Apoi se pune intr-un borcan de 20 l. Se adauga apa fierbinte pana se umple vasul, painea si condimentele. Se amesteca bine si se lasa la limpezit 24-26 de ore, apoi se poate consuma. Se poate depozita in locuri racoroase in sticle de plastic.
Borsul de casa, sanatate curata pentru organism
Nutritionistii recomanda sa facem din cand in cand o cura cu bors pentru revigorarea intregului organism. Daca doresti sa te men?ii in forma, bea cate o cana cu bors cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de sapte zile, cura se poate repeta.
Daca ai probleme cu ficatul sau cu bila, bea pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana de bors. Pentru a spori eficien?a acestei terapii, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.
Leac natural pentru rinichi si colon
Borsul curata foarte bine rinichii si colonul, trateaza litiaza urinara, previne cancerul de colon si intareste functia organelor interne.
Borsul previne infarctul si reda sanatea inimii
Borsul natural are calitatea sa de a scadea tensiunea, nivelul colesterolului si glicemiei, potrivit adevarul.ro. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce sufera de infarct miocardic, hiptertensiunea arteriala si alte boli de inima. Doua cani de bors, consumate zilnic, ajuta la vindecarea bolilor respiratorii cronice si, mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca tuberculoza.
Leac pentru mahmureala
Borsul inlatura oboseala cronica, dar are si efecte de purificare a organismului. Dupa o petrecere de pomina, o cana mare de bors te trezeste din betie si inlatura mai toate efectele intoxicatiei cu alcool. De asemenea, borsul este o solutie excelenta pentru a pierde cateva kilograme, dar si pentru a detoxifia organismul dupa sezonul rece.
Pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data, conform frunza-verde.ro. In plus, se consuma minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.