Cati gradinari, atatea pareri: unii considera ca este necesar sa se taie frunzele de capsuni inainte de 20 iulie, altii incep procedura de taiere in august, iar altii neaga complet ideea de a indeparta frunzele.

Din aceasta cauza, multi gradinari incepatori nu stiu cum sa procedeze. Asadar, cand trebuie sa tai frunzele de capsuni? Este benefic sau nu acest procedeu pentru planta?

Cei care se opun taierii capsunilor argumenteaza: frunzele sunt foarte importante in procesul de fotosinteza a plantei de capsuni. Inlaturand frunzele plantelor, taiem practic „oxigenul” caspunilor. Prin urmare, devine dificil sa pregatim tufisul de fructe pentru iarna.

In lupta impotriva daunatorilor si a bolilor, taierea este inutila, intrucat daunatorii mici si sporii ciupercilor din frunzele de capsuni indepartate cad la pamant si raman pe sol. Poti observa ca frunzele de capsuni raman sanatoase doar doua luni, dupa care apar pete rosii si alte semne nesanatoase.

Asta inseamna ca frunza a imbatranit deja si trebuie sa fie indepartata, astfel incat in locul sau sa creasca o frunza verde proaspata.

Nu trebuie sa-ti faci griji ca vei deteriora tufisul de fructe prin taierea frunzelor, deoarece capsunile sunt capabile sa construiasca destul de repede „frunzele verzi”. Pentru a preveni inmultirea sporilor si bacteriilor patogene din sol, trebuie sa-l pulverizezi cu preparate speciale si sa-l acoperi cu cenusa de lemn.

Aceste lucruri ar trebui facute oricum, indiferent daca tai sau nu frunzele de capsuni.

Poti incepe sa tai frunzele de capsuni pana pe 20 iulie sau dupa aceasta data. Cel mai bine este sa tai frunzele la inceputul lunii august, cand planta nu mai da roade. In acest caz, este recomandat sa alegi o zi uscata, fara soare puternic si fara ploaie si sa tai frunzele dimineata sau seara.

Taie frunzele de capsuni cu un foarfece ascutit. Nu incerca sa tai frunzele chiar de la radacina.