Acidul fosforic din ceapa curata pielea, ucide germenii si bacteriile. De asemenea, potrivit lui Igor Knjazkin, un medic rus din St Petersburg, ceapa rosie poate ajuta in tratamentul tulburarilor tiroidiene.
Indicatiile terapeutice ale cepei rosii
Doctorul a efectuat o cercetare amanuntita timp de un an, in urma careia a creat o terapie eficienta, care are ca scop imbunatatirea functiei tiroidiene.
1. Se taie o ceapa rosie in jumatate. Faceti asta seara, inainte de culcare.
2. Masati gatul in jurul glandei tiroide cu o jumatate de ceapa, folosind miscari circulare.
3. Dupa ce ati terminat masajul, puteti sa va culcati. Nu trebuie sa va spalati. Sucul de ceapa va actiona pe timpul noptii, iar tiroida va fi primi un impuls instantaneu.
Unde se ascund vitaminele
Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, nu aruncaţi nimic, puteţi utiliza foile exterioare pentru ceaiuri, de exemplu.
Prin prepararea la temperaturi inalte, ceapa îşi pierde o parte dintre antioxidanţi. Antocianinele se pierd în proporţie de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menţine.
Potrivit studiilor, 4 – 7 porţii de ceapă roşie pe săptămână (totalul echivalează cu 2- 3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi de de esofag.
Cum se păstrează ceapa roşie
Ceapa roşie se ţine în locuri răcoroase, uscate, bine aerisite. Nu o păstraţi în frigider sau pungi de plastic, pentru că în ambele cazuri se deteriorează mai repede. Odată ce aţi curăţat sau tocat ceapa, consumaţi-o, altfel îşi pierde calităţile, devenind toxică. Nu consumaţi ceapă ce prezintă zone putrezite, pete sau mucegai.
nformaţii nutriţionale/100 g de ceapă roşie
- Fibre – 1,3 g
- Calorii – 23
- Proteine – 0,9 g
- Potasiu – 40 mg
- Calciu – 31 mg.
- Fosfor – 32 mg.
- Vitamina C – 25 mg.
- Are un conţinut ridicat de sulfat
Precauţii şi contraindicaţii
Este recomandat ca bolnavii de gastrită, de colită de fermentaţie şi de cei cu colonul iritabil să consume cu prudenţă ceapa. Ingerarea acestui aliment poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilităţii.