Carnea de porc la borcan este o rețetă tradițională, perfectă pentru cei care apreciază gusturile autentice și doresc să conserve carne pentru o perioadă îndelungată.

Această rețetă transformă ingredientele simple într-o delicatesă, ideală pentru orice moment al anului. Utilizarea cărnii de porc, a condimentelor aromate și a procesului de conservare la borcan este nu doar o modalitate de a păstra carnea, dar și de a îmbogăți gustul acesteia.

Ingrediente necesare:

Prepararea acestei delicatese începe cu selecția atentă a ingredientelor:

  • 4 foi dafin
  • 3 linguri sare pentru murături
  • 1 linguriță piper și boia dulce sau iute
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 3 kg carne de porc – ceafă și piept
  • 5 borcane de 720g

Mod de preparare:

Modul de preparare al cărnii de porc la borcan este un proces minuțios și plin de tradiție, care începe cu selecția atentă a ingredientelor de cea mai bună calitate.

Sub jet de apă, spălăm foarte bine carnea apoi o tăiem în bucățele.

Punem bucățelele de carne într-un bol mare. Peste carne punem boiaua, sarea, piperul, foile de dafin, pătrunjelul spălat și tocat mărunt și amestecăm foarte bine.

Sterilizăm 5 borcane cu gura mai largă ( nu uităm nici de capace! ), apoi le umplem, lăsând cam 2 degete loc liber,  cu amestecul de carne. Îndesăm bine, să nu rămână goluri de aer în borcan. Acoperim fiecare borcan cu folie de aluminiu, înțepăm din loc în loc.

Punem borcanele într-o tavă, turnăm apă cât să acopere cam 3 cm din borcane.

Băgăm tava la cuptor, setăm cuptorul la 180 de grade Celsius.

Lăsăm tava cu borcanele la cuptor pentru 2 ore, apoi micșorăm temperatura la 150 de grade Celsius și mai lăsăm tava încă o oră și jumătate la cuptor.

Înainte de a opri cuptorul, scoatem cu mare atenție tava și luăm carnea dintr-un borcan pentru a completa celelalte borcane. Lăsăm doar 1 cm de loc liber în fiecare borcan.

Turnăm și zeama lăsată, apoi punem înapoi tava, cu borcanele închise ermetic cu capace , înapoi în cuptor pentru încă 30 de minute.

După cele 30 de minute, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească în cuptorul cu ușa deschisă.

Când s-au răcit un pic, le scoatem din cuptor, le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească complet.

Depozităm borcanele reci în cămară sau în frigider.

O alternativă excelentă pentru mezeluri!

Câteva sfaturi suplimentare:

Pentru a asigura succesul preparării cărnii de porc la borcan, iată câteva sfaturi suplimentare concrete:

Alegerea Cărnii: Optați pentru bucăți de carne cu un echilibru bun între mușchi și grăsime, cum ar fi ceafa sau pieptul de porc, pentru a obține o textură moale și suculentă.

Prepararea Carnii: Tăiați carnea în bucăți uniforme pentru a asigura o gătire egală. Asigurați-vă că bucățile nu sunt prea mari pentru a se potrivi ușor în borcane.

Sterilizarea Borcanelor: Pentru a preveni contaminarea, sterilizați borcanele și capacele în apă fierbinte timp de cel puțin 10 minute înainte de utilizare.

Folosirea Condimentelor: Nu economisiți la condimente. Sarea pentru murături, boiaua, piperul și foile de dafin joacă un rol important în conservarea și aromatizarea cărnii.

Compactarea Cărnii în Borcan: Asigurați-vă că îndesați bine carnea în borcane pentru a elimina bulele de aer. Aceasta va ajuta la prevenirea oxidării și a dezvoltării bacteriilor.

Monitorizarea Temperaturii Cuptorului: Menținerea unei temperaturi constante în timpul coacerii este esențială. Verificați cuptorul periodic pentru a vă asigura că temperatura este cea dorită.

Răcirea Borcanelor: Lăsați borcanele să se răcească în cuptor cu ușa deschisă pentru a evita șocul termic. Acest lucru ajută la formarea unui vid natural în timpul răcirii.

Verificarea Etanșeității: După răcire, verificați etanșeitatea borcanelor. Capacele trebuie să fie bine închise și să nu se miște atunci când sunt apăsate.

Depozitarea: Depozitați borcanele într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămara sau frigiderul, pentru a prelungi durata de conservare.

Verificarea înainte de Consum: Înainte de a consuma carnea, verificați dacă nu există semne de deteriorare sau mirosuri neobișnuite, pentru a vă asigura că produsul este încă bun de consumat.

Poftă bună!