Adesea, lucrurile mici pot face o relatie sa mearga sau sa se destrame. Micile lucruri sunt actiunile pe care le facem zilnic, obiceiuri care pot intari sau sabota relatia.

Chestia este ca, de multe ori, nici nu suntem constienti de lucrurile mici pe care le facem in mod repetat. Multi alearga dintr-un loc in altul, zilnic, pentru a indeplini sarcinile pe care le are de facut.

Viata este un maraton

Viata este un maraton, nu o serie de sprinturi. La fel este si o relatie sanatoasa.

Cuplurile de succes inteleg ca o relatie este o calatorie continua, nu o destinatie. Cand inevitabil in drumul lor apar probleme, cei doi parteneri sunt capabili sa le rezolve si sa-si continue calatoria pe tot parcursul vietii, nu sa se abata de la ea.

Pentru a avea o relatie reusita trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  • Spune ceea ce simti. Simt ceva. Sunt suparat. Sunt nervos. Mi-e frica. Incepe cu „eu” in loc de „tu”.
  • Spune de ce esti suparat. Despre ce este vorba? Ce te-a determinat sa te superi atat de tare?
  • Spune ce ai nevoie, nu ce nu ai nevoie, pentru ca partenerul tau sa inteleaga ce se intampla.

Este important sa intelegem diferenta dintre „exprimare” si „comunicare”. Multi dintre noi cred ca, de fapt, comunicam cand ne exprimam. Desigur, avem deptul sa simtim ceea ce simtim in acel moment, dar exprimandu-ne intr-un mod dramatic, nu doar ca nevoile noastre nu vor fi satisfacute, dar s-ar putea sa ne simtim si mai rau si chiar sa ne indepartam partenerul.

Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand ne aflam intr-o stare emotionala, adesea scoatem tot ce e mai rau din partenerul nostru.

In acel moment in care noi doar il acuzam, partenerul poate fie sa reactioneze defensiv, fie sa se retraga automat pentru a se proteja. Incercarea noastra de a ne conecta cu el pentru a ne satisface nevoile poate avea ca rezultat o coliziune daunatoare.