Daca iti place zmeura si vrei sa o cultivi in gradina ta, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi. Doar asa vei reusi sa obtii o productie generoase de fructe mari.

Primavara trebuie sa scurtezi tulpinile de anul trecut cu o treime. Apoi, taie toate ramurile uscate care au cedat deja, de la baza. In timpul verii, distruge lastarii in exces de la baza tufelor. De asemenea, este recomandat sa faci suporturi sau jartiere pentru ramurile fexibile ale zmeurii, in caz contrar, acestea se vor sprijini pe sol sub greutatea fructelor si a frunzelor.

Lasa plantele tinere din anul curent sa creasca liber in sus, iar toamna dupa ce culegi fructele, leaga-le. Zmeura necesita multa fertilizare, deoarece cresterea ei epuizeaza constant solul. Prin urmare, in fiecare toamna, dupa sapat, „acopera” solul cu humus de 10 cm inaltime si lasa-l la suprafata pana vara viitoare.

Uneori, poti fertiliza si primavara, folosind ingrasaminte cu fosfor si potasiu. Acestea trebuie incorporate la o adancime de 10-12 cm. Ingrasamintele care contin azot, namol, excremente de pasari, trebuie utilizate doar primavara. In timpul verii, acestea provoaca crestrea puternica a lastarilor. Prin urmare, fructele nu se mai coc.

Uda peticul de zmeura cu multa apa la fiecare 7-10 zile. Nu mai uda la sfarsitul lunii august. Pentru iarna, toti lastarii trebuie sa fie indoiti si fixati cat mai aproape de sol. Incearca sa-i indoi cat mai jos, astfel incat zapada cazuta in timpul iernii sa acopere intreaga plante.

Nu uita: poti cultiva zmeura intr-un singur loc cel mult 10 ani!