Ceaiul de cimbru – te scapă de febră și tuse, are proprietăți anti-fungice și vine în ajutor și în cazul diferitelor dureri

Încă din timpurile străvechi, ceaiul de cimbru a fost folosit în tratarea problemelor respiratorii. Uleiul volatil, numit timol, acționează precum un compus antiseptic.

Cimbrul se prezintă sub formă de plantă perenă comestibilă, cu flori de culoarea lavandei și cu frunze mici, verzi. Această plantă se poate recolta în orice perioadă a anului, în perioada iernii, când rădăcinile sunt uscate și înghețate, recoltarea necesită mai multă atenție.

Cimbrul este rareori atacat de dăunători, totuși aveți grijă la muștele verzi dacă plănuiți să cultivați în curtea proprie.

Proprietățile ceaiului de cimbru

De obicei, acest ceai este introdus în tratamentele împotriva tusei, febrei și răcelii. Însă, are și proprietăți anti-fungice, datorită cărora este folosit în tratarea ciupercii „piciorul atletului”, precum și în alte boli ale pielii.

În ciuda faptului că oamenii obișnuiau, încă din antichitate, să bea ceai de cimbru, abia recent a fost descoperit compusul organic din această plantă, timolul.

Cum preparăm corect ceaiul de cimbru, astfel încât planta să-și păstreze proprietățile terapeutice?

Beneficiile ceaiului de cimbru sunt nenumărate: ajută în bolile respiratorii precum meteorismul sau inflamarea laringelui, este un remediu pentru durerile menstruale și pentru simptomele premenstruale.

Compusul organic din această plantă, timolul, este folosit de marile companii pentru a produce apă de gură ce tratează inflamațiile tractului respirator și infecțiile gingivale.

Având un efect expectorant, ceaiul de cimbru este prescris de medici ca un ajutor în cazul curățării plămânilor de mucus.

Este benefic în tratarea problemelor tractului digestiv precum greața, meteorism excesiv, pierderea apetitului, colici sau indigestie.

În plus, frunzele se folosesc pe tăieturi și pe răni deschise pentru a dezinfecta zona.

Prepararea ceaiului este extrem de simplu.  Pentru două căni de ceai, aveți nevoie de două căni de apă fierbinte și două linguri de frunze de cimbru.

Tăiați frunzele de cimbru, apoi turnați apa fiartă peste ele și le lăsați la infuzat timp de 10 sau 15 minute, în funcție de cât de concentrat doriți să fie ceaiul.

Beți ceaiul cald, sau rece.

Aveți grijă, însă, să nu lăsați frunzele în apa fierbinte pentru prea mult timp, deoarece își vor pierde proprietățile curative.

Efecte secundare

Consumul excesiv de ceai de cimbru poate crește nivelul de toxicitate din corp sau poate duce la apariția unei reacții alergice.

În cazul în care sunteți alergic la busuioc, rozmarin, oregano, isop sau țelină, veți fi alergic și la acest ceai.

Înainte de a începe orice tratament pe bază de ceai de cimbru, este indicat consultarea unui medic.

Dacă nu cunoașteți alimentele la care sunteți alergic, consultați un specialist înainte de a urma orice fel de tratament naturist.

Contraindicații

Nu se recomandă ceaiul de cimbru femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Dacă aveți vărsături, contactați medicul înainte de a lua orice altă măsură.

Este bine să consumați ceaiul în cantități mici, el având efect expectorant semnificativ. În acest fel evitați ulcerul sau alte probleme gastrice.

În general, ceaiul de cimbru nu duce la complicații atunci când cantitatea este mai mică de două căni pe zi.

Acordați mare atenție indicațiilor de mai sus și bucurați-vă de efectele acestui remediu naturist!