Bananele sunt o sursă excelentă de hrană, mai ales în alimentația celor care postesc mult: cei care se retrag în locuri mănăstirești consumă, uneori, doar fructe. Adevărata valoare nutrițională și terapeutică a bananelor este puțin cunoscută: consumul de banane îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și digestia având efecte benefice și asupra sistemului nervos datorită conținutului de minerale.

Atât fructul, cât și cojile, pot fi folosite în scop curativ, de exemplu ceaiul din coji de banane este un remediu folosit de secole în lumea monahală. Acest ceai acționează ca un somnifer natural și este considerat cel mai bun leac pentru persoanele care suferă de tulburări ale somnului de noapte. Eficacitatea acestui ceai se datorează potasiului și magneziului, îndeosebi.

Aceste două minerale au rolul de a ajuta la relaxarea vaselor de sânge și mușchilor, asigurând un somn fără întreruperi și odihnitor.
Cojile de banane sunt bogate și în triptofan, care este un aminoacid asociat cu îmbunătățirea somnului.

De asemenea, sunt bogate și în serotonină, care este un neurotransmițător cu rolul de a crește buna dispoziție și de a combate stările de depresie și de anxietate. Aportul de fibre este la fel de important: îl putem obține consumând acest ceai din coji de banane.

Fibrele au o mare importanță în ceea ce privește sănătatea digestivă și cardiovasculară, întrucât reglează tranzitul intestinal, previne constipația și ajută și la eliminarea colesterolului înainte ca aceasta să se depună pe pereții arteriali.

Atenție: folosirea cojilor de la banane stropite nu este recomandată! Doar de la banane bio.

Ingrediente necesare pentru ceai de coji de banane: 1 banană și 1 L de apă.

Mod de preparare: deoarece majoritatea fructelor din magazine sunt stropite cu pesticide, este extrem de important să le spălăm cu mare atenție. Apa simplă nu va îndepărta pesticidele, așadar trebuie să folosim și oțet și bicarbonat de sodiu.

Frecăm banana cu bicarbonat, după care o spălăm cu oțet și clătim cu apă din abundență. Punem la fiert 1 L de apă. Tăiem capetele bananei, fără însă să scoatem coaja. Când apa clocotește, adăugăm banana întreagă sau tăiată bucăți, cu tot cu coajă, și fierbem timp de 10 minute.

Scoatem banana din apă, turnăm ceaiul în cană și după ce s-a mai răcorit un pic adăugăm un pic de miere sau un praf de scorțișoară pentru aromă.
Ceaiul se bea seara, cu 1 oră înainte de culcare.