Urzicile sunt populare în special primăvara, când umplu piețele în căutarea iubitorilor, care le apreciază pentru textura unică și gustul foarte proaspăt. Sunt însă folosite pe tot timpul anului sub formă de infuzie, datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru sănătate.

Așadar, primăvara aceasta fă-ți un stoc serios de urzici, pe care să le usuci natural chiar tu și pe care să le folosești ulterior pentru starea ta de bine.

Iată beneficiile ceaiului de urzica pe scurt

Este benefic pentru sistemul tău imunitar și te energizează. Bogat în vitaminele A, C, D, E şi K, lecitină și antioxidanți, ceaiul de urzică poate combate stresul și oboseala și te poate feri de boli. În plus, omoară bacteriile din organism. Bazează-te pe acest ceai și când ești răcită, fiindcă va fluidiza secrețiile bronhice.

Are efect laxativ și diuretic, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul. Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire.

Fluidifică sângele și îmbunătățește activitatea cardiacă, iar datorită conținutului de vitamina K, determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Acest efect este periculos pentru anumite persoane cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante. Urzica are și efect antihemoragic și grăbește coagularea sângelui la locul unei tăieturi, dacă se aplică o compresă cu ceai concentrat.

Ceaiul de urzică are rezultate benefice și asupra pielii, fiindcă susține regenerarea tegumentelor, grăbește cicatrizarea și are efect antiseptic. Urzica este un ingredient folosit frecvent în șampoanele și tratamentele împotrivă mătreții și căderii părului, pentru că reglează activitatea glandelor sebacee și echilibrează structura pielii din zonele cu probleme. Compresele sau spălăturile se pot dovedi utile și în tratarea acneei moderate.

Contraindicații ale ceaiului de urzică

În cazul femeilor însărcinate, ceaiul de urzică este interzis pentru că poate cauza contracții uterine. Este însă benefic de la o lună după naștere, stimulând lactația și oferind energie proapetei mămici.

Pentru bărbați, urzica are efectul de a crește în mod natural secreția de testosteron dar și de a reduce activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei.

Ceaiul de urzică are o concentrație destul de mare de substanțe active, prin urmare se recomandă să discutați cu un medic înainte de a începe un tratament intensiv.