Leușteanul este un zarzavat nelipsit din borșul tradițional, însă românii îl folosesc și ca plantă de leac întrucât ceaiul de leuștean are numeroase întrebuințări terapeutice.
La noi în țară, leușteanul mai este cunoscut și sub numele de buruiană de lingoare, denumire care se referă la faptul că este bun la tot felul de boli și slăbiciuni. Este cel mai aromat dintre zarzavaturile verzi, are un gust asemănător țelinei și proprietăți terapeutice similare acesteia.
Leuștean – Proprietăți
- Diuretice
- Digestive
- Hipotensive
- Antitusive
- Calmante
- Emenagoge
- Tonice cardiace
- Anti-reumatismale
- Stimulente nervoase
Este la fel de puternic ca plantă medicinală precum este de intens ca mirodenie. Secretele vindecătoare se află în uleiurile volatile. Leușteanul conține un ulei volatil bogat în terpinol, acid benzoic, diverși terpeni și acid acetic și este și o sursă bună de minerale și taninuri.
În ce boli ajută leușteanul?
Este util în tulburări menstruale, nervoase și în probleme digestive și afecțiuni cardiace:
- Colici
- Tuse
- Gaze intestinale
- Indigestie
- Menstruații absente sau întârziate
- Insuficiență cardiacă
- Tensiune arterială crescută
- Isterie
- Astenie nervoasă
( conform fitoterapeutului francez Maurice Messegue )
La nivel extern, leușteanul a dovedit efecte fortifiante mai ales în debilitatea la copii. În unele zone din țară se fac frecții cu frunze de leuștean împotriva mâncărimilor pielii sau împotriva durerilor de cap.
Cum se prepară ceaiul de leuștean?
Ceai din frunze uscate de leuștean: într-o cană cu apă clocotită se pun 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite de leuștean, se lasă la infuzat timp de 15 minute după care se strecoară. Doza recomandată este de 2 căni / zi. Ajută în indigestie, creșterea diurezei, hipertensiune arterială și tuse convulsivă.
Ceai din frunze verzi de leuștean: într-o cană cu apă clocotită se pune jumătate linguriță de frunze verzi tocate. Se lasă la infuzat timp de 15 minute după care se strecoară. Doza recomandată este de 2 căni / zi.
Ajută în caz de colici și gaza intestinale, oboseală cardiacă, tulburări ale ciclului menstrual. În medicina tradițională, acest ceai era folosit în guturai iar din semințe se făcea un ceai pentru durerile de stomac.