Conform studiilor realizate în Statele Unite, Spania, Turcia și Italia, leușteanul ( Levisticum Officinale) este mai degrabă o plantă medicinală decât un zarzavat.

Această plantă este folosită ca „terapie de irigare” pentru dureri și inflamații ale tractului urinar, pentru prevenirea pietrelor la rinichi și pentru creșterea fluxului de urină, în caz de infecții urinare și de retenție de apă în organism.

Principiile active din leuștean au o puternică acțiune terapeutică și asupra aparatului respirator, reno-urinar, asupra sistemului imunitar și cel endocrin.

Ceaiul de leuștean este de mare ajutor în curele de slăbire

Asociat cu un stil de viață sănătos, cu o alimentație fără zaharuri și grăsimi în exces și consumat zilnic, acest ceai este un adevărat elixir împotriva kilogramelor în plus.

Substanțele din leuștean cresc cantitatea de lichid eliminată prin urinare, având acțiune diuretică puternică. Această plantă aromată conține și uleiuri volatile, rășini, extracte amărui și acid angelic care acționează ca tonic și diuretic în organismul nostru.

Cum se prepară ceaiul de leuștean?

Metoda 1 – decoct

Se adaugă două lingurițe de leuștean uscat în 300 de ml de apă, se fierbe la foc mic timp de 20 de minute, apoi se filtrează. Se bea călduț, timp de 21 de zile pe lună, în fiecare seară.

Metoda 2 – infuzie combinată de leuștean

Se adaugă două lingurițe de frunze de leuștean uscate și mărunțite  într-o cană pe jumătate plină cu apă. Se lasă la înmuiat timp de 12 ore, se filtrează, apoi maceratul se pune deoparte și planta rămasă se fierbe cu o altă cană pe jumătate plină cu apă, timp de 20 de minute. se filtrează, apoi se combină cele două extracte.

Se recomandă consumul a trei căni de infuzie pe zi, cu un sfert de oră înainte de fiecare masă principală.

Cu această metodă, se pot pierde până la opt kilograme în două luni.

La fiecare două săptămâni de cură, se face o pauză de o săptămână!

Contraindicații

Ceaiul de leuștean este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Se recomandă consultarea specialistului în cazul persoanelor care suferă de retenție de apă, afecțiuni renale sau de boli cardiace, întrucât s-a observat, foarte rar, în infecțiile renale, un efect iritativ al leușteanului, administrat în cantități mari pe perioade lungi de timp.

Beneficiile leusteanului

Efect antiinflamator

Potrivit unui studiu publicat in revista Molecules, unul dintre compusii gasiti in leustean care contribuie la proprietatile sale anti-inflamatorii este quercetina. Studiile arata ca acest flavonol poate fi util in gestionarea afectiunilor legate de inflamatie, cum ar fi ateroscleroza, astmul, guta, artrita si hemoroizi.

Te ajuta sa slabesti

S-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele. Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 – 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele si indigestiile.