Unul dintre cele mai cunoscute remedii populare este ceaiul de măceșe. Este folosit de secole, pentru a crește imunitatea organismului și pentru a menține starea generală de sănătate. Prin conținutul de minerale și de vitamine, devine eficient în tratarea tusei și răcelilor, în reducerea colesterolului din sânge și în ameliorarea durerilor de dinți și menstruale.

Efectele benefice ale măceșului sunt cunoscute încă din antichitate

Fructele măceșului, care se coc la începutul toamnei, sunt extrem de bogate în vitamina C, A, B1, B2, PP, K, precum și în acid nicotinic. Pe lângă conținutul bogat în vitamine, fructele sunt bogate și în zaharuri, pectine, acid citric, tanin, crom, cupru, mangan, acizi organici, pectină, uleiuri esențiale și au efect revigorant, de regenerare, antibacteriene, analgezice, anti-cancer și antiinflamatorii. Este o băutură ideală în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a organismului, în mod natural.

Proprietăți și beneficii

-Ceaiul de măceșe poate înlocui calmantele

Funcționează ca un calmant în caz de insomnii, astenii nervoase, migrene și oboseala fizică cronică.

-Ceaiul de măceșe previne infarctul

Pe lângă efectele diuretice dovedite, îi mai sunt atribuite ceaiului de măceș și alte însușiri care duc la ameliorarea și vindecarea unor boli extrem de grave.

Având un conținut ridicat în vitamina P, preparatele de măceș reușesc să mențină buna funcționare a vaselor capilare, normalizând astfel circulația sângelui și protejând inima.

Alături de fructele păducelului, măceșele sunt adevărate campioane în ceea ce privește prevenirea crizelor de angină pectorală și infarct.

-Ceaiul de măceșe calmează crizele de ficat

Ceaiul de măceșe este recomandat și în afecțiunile ficatului, întrucât are proprietatea de a mări secreția de bilă. Este, de asemenea, un bun vitaminizant, întărind organismul.

Măceșele se pot folosi în calmarea crizelor de ficat și a colicilor biliare. După o masă copioasă, este întotdeauna binevenită o cană de ceai de măceșe.

-Ceaiul de măceșe combate pietrele la rinichi

Datorită nenumăratelor beneficii pentru sănătate, ceaiul de măceșe este util atât în eliminarea pietrelor sau nisipului la rinichi, cât și în alte numeroase afecțiuni.

Principala acțiune terapeutică este mărirea cantității de urină eliminată într-o zi, fiind un bun diuretic. Această acțiune este atribuită, în special, semințelor de măceș.

Unii specialiști susțin faptul că fructele de măceș ar fi recomandate în inflamațiile intestinale și ar combate cu succes piatra la rinichi.

Substanțele nutritive din măceșe au rol în stimularea și în consolidarea sistemului imunitar. Aceste substanțe ajută la distrugerea rapidă a bacteriilor ce pot provoca o infecție în tractul urinar.

În cazuri de cistită, este recomandat să se bea cel puțin o cană de ceai pe zi, pentru a reduce simptomele neplăcute foarte repede.

Indicații

În cazul în care doriți să preparați un ceai de măceșe cu efecte pe termen scurt, este bine să știți că fructele uscate și zdrobite se adaugă în apa care deja fierbe. În acest fel, se conservă mult mai bine vitamina C.

La 500 ml de apă clocotită se adaugă două lingurițe de fructe zdrobite, apoi ceaiul se poate îndulci ( după ce se mai răcește ) cu miere și se bea pe parcursul unei zile.

Un alt mod de a prepara ceaiul de măceșe este: se pun două linguri de măceșe tăiate într-un bol, apoi se toarnă o cană de apă și se lasă deoparte timp de șase ore. Se strecoară, se încălzește un pic, se adaugă miere sau zahăr și se bea cald sau rece.

Contraindicații

Ceaiul de măceșe nu are reacții adverse și poate fi consumat pe perioade lungi, la fel și pulpa.

În schimb, semințele, mai ales perișorii prezenți pe acestea, irită puternic aparatul digestiv și respirator, nefiind recomandată ingerarea lor.

Persoanele alergice pot prezenta reacții severe și chiar crize de astm bronșic. De aceea, este recomandat evitarea contactului cu aceștia, în cazul bolnavilor alergici.