Ceaiul de salcie este unul dintre cele mai bune ceaiuri în ceea ce privește calmarea durerilor reumatice și scăderea febrei.
Pe bună dreptate, salcia este supranumită „aspirina naturii”, fiind bogată în salicină și compuși derivați.
Cele mai mari cantități de salicină se găsesc în coajă sau în scoarță, iar speciile cele mai bogate în această substanță sunt următoarele: Salix fragilis și Salix purpurea.
Salicina din scoarța de salcie are capacitatea de a reduce durerile și inflamațiile, deoarece are acțiune similară aspirinei din farmacii. Comparativ cu aspirina sintetică, se presupune că are un efect mai blând asupra stomacului, întrucât salicina se stransformă în acid salicilic în corp.
Acidul salicilic rdduce producția de prostaglandine din nervi, care sunt asemănătoare hormonilor și care controlează sistemul imunitar și inflamația din articulații. Prin această scădere, acidul salicilic reduce disconfortul și durerea.
Totodată, acidul salicilic este renumit pentru proprietățile sale analgezice și antipiretice, fiind utilă în febră, dureri și răceli și folosită încă din Antichitate. Academicianul Ovidiu Bojor recomandă salcia în insomnie, febră, dureri reumatice și uterine.
Conform studiilor făcute pe pacienți cu dureri de spate, scoarța de salcie este mai eficientă decât placebo. Poate ajuta la atenuarea durerilor articulare datorită efectelor sale antiinflamatoare. Scoarța de salcie este utilizată de femei pentru a reduce crampele din perioada menstruală.
Iată cum se prepară acest ceai + mod de administrare
Pentru a prepara acest ceai, se folosește scoarța și nu frunzele. Se mărunțește coaja uscată și se fierbe în apă, timp de 20 de minute. La 1 cană de apă se pun 2 linguri de coajă uscată și mărunțită.
Acest ceai nu se consumă în doze mari: 5-6 linguri pe zi sunt suficiente.
O altă formă de administrare a scoarței de salcie este sub formă de pulbere, care se obține prin măcinarea cojii cu râșnița electrică de cafea.
Se recomandă jumătate de linguriță din această pulbere, de 3 ori pe zi.
Precauții și contraindicații
Este contraindicată persoanelor care
- Au alergie sau sensibilitate la aspirină, la acidul salicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene
- Iau medicamente pentru subțierea sângelui ( anticoagulante ) sau beta-blocante
- Suferă de ulcere gastrice, astm, ulcere stomacale active, boli grave de ficat sau rinichi
- Au probleme de coagulare a sângelui
- De asemenea, este contraindicată femeilor gravide și copiilor sub 16 ani.