Ceaiul de salvie – modul corect de folosire și tratamente

Un proverb vechi spune „ cine are salvie în grădină, nu mai are nevoie de medic”  – nimic mai adevărat!

Salvia are numeroase proprietăți benefice:

În grădină, salvia alungă insectele, contribuind la creșterea morcovului, a verzei, a căpșunilor, roșiilor și măghiranului.

Pusă în dulap, salvia uscată alungă insectele din casă. Uleiul esențial de salvie este folosit în parfumerie, iar frunzele sunt folosite în fitoterapie.

Salvia și-a găsit locul și în gastronomie: este folosită pentru a condimenta carnea albă, omletele sau rețetele cu brânză.

Denumirea derivă din cuvântul latinesc „salvare” ( a vindeca ). Din cărțile vechi despre pante medicinale putem afla cât de mult era stimată salvia pe vremuri: ” Când Maica Domnului a trebuit să fugă cu copilul Iisus în fața lui Irod, a rugat toate florile de câmp să o ajute, însă niciuna nu i-a oferit adăpost. Atunci s-a înclinat către salvie iar aceasta i-a oferit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, a adăpostit pruncul în fața aprozilor lui Irod. Aceștia au trecut pe lângă ei fără a-i vedea. După ce pericolul a fost depășit, Maica Domnului a ieșit din ascunzătoare și a vorbit afectuos salviei: ” De azi înainte și până în vecii vecilor vei fi o floare preferată a oamenilor. Iți dau putere să vindeci oamenii de orice boală, salvează-i de la moarte, cum ai făcut și cu mine”.

De atunci, salvia înflorește pentru a ajuta și a salva oamenii.

Efectele salviei asupra sănătății

Frunzele de salvie conțin uleiuri volatile, bogate în esențe care se regăsesc și în unele conifere cum ar fi tuya, flavonoizi sau polifenoli, tanin și un picrosalvină. Această combinație bogată de compuși activi conferă frunzelor proprietăți în tratarea multor afecțiuni.

Nenumăratele virtuți ale salviei au fost confirmate de farmacologi, demonstrând  rolul diferitelor principii active în diferite afecțiuni.

Salviolul: are acțiune tonică asupra inimii și asupra centrilor nervoși.

Frunza conține un tanin special, care are efect astringent și antiinflamator .

Mai noi, cercetătorii contemporani au descoperit o saponină cu proprietăți acide, săruri de fosfor, o pentoză și glutamină, asparagină și diverși compuși minerali.

Madaus și Schultz, medici germani și olandezul Van Swieten au demonstrat proprietățile antisudorale ale infuziei de salvie. Salvia conține acid ursolic care are acțiune astringentă și antiseptică, regularizând transpirația.

Pe de altă parte, aceștia confirmă și acțiunea nevrotică și stimulantă a acestui medicament vegetal, recomandându-l împotriva asteniei nervoase cauzate de oboseală, împotriva surmenajului și în cazuri de slăbiciune generală, digestie lentă și  neurastanie.

Salvia a fost folosită și în tratarea unor tulburări neurovegetative precum atacuri de panică, palpitații și senzații de amețeli fără o cauză organică determinată.

În ceea ce privește afecțiunile organelor genitale, există cercetări realizate de medici care demonstrează că salvia, sub formă de infuzie sau de extract, are o acțiune de reglare a fluxului menstrual, decongestionează organele astfel calmând durerile menstruale și are o acțiune benefică și în ceea ce privește tulburările cauzate de menopauză, datorită estrogenilor vegetali pe care le conține.

În caz de uz extern, infuzia de salvie este cicatrizant, antiseptic și decongestionant și se aplică sub formă de comprese pe plăgi, contuzii, ulcere și inflamații.

Este și un remediu excelent pentru glosite, gingivite, stomatite, periostite, afte, dureri în gât și amigdalite ( sub formă de gargară de 5 sau 6 ori / zi ).

Salvia este un coleretic, ceea ce înseamnă că stimulează secreția de bilă.

De asemenea, are acțiune antispastică și relaxantă asupra mușchilor stomacului și intestinelor.

Mestecarea frunzelor proaspete de salvie facilitează digestia, proprietățile sale fiind utile, în special, în tratarea tulburărilor digestive precum: balonarea, digestia dificilă sau lentă, gazele naturale.

Acționând și la nivel digestiv, calmează crampele stomacale și este gastroprotector în cazul arsurilor gastrice.

Salvia este antiseptic, tonic, depurativ, digestiv, tratează tusea și angina.

Băile cu salvie au efect antireumatic.

Este folosită și pentru a opri lactația, pentru a intensifica culoarea părului, încetinește deteriorarea sistemului nervos și îmbunătățește memoria.

Este eficientă și împotriva bolii Alzheimer, întrucât luptă împotriva căderii concentrației de acetilcolină.

Datorită proprietăților sale antiseptice, salvia încetinește și dezvoltarea agenților infecțioși și diminuează inflamațiile.

Salvia calmează și herpesul labial, putând să îl trateze, chiar, atunci când este asociat cu alt antiviral.

Uleiul de salvie amestecat cu uleiul de lavandă, diluate apoi și aplicate atât pe herpes cât și în jurul acestuia, împiedică proliferarea acestuia.

Beneficiile ceaiului de salvie:

  • Vindecă afecțiunile benigne ale pielii
  • Împiedică formarea plăcii dentare

Întrebuințări interne:

  • Faringite, bronșite, diabet, dischinezie biliară

Întrebuințări externe:

  • Gingivite, afte, stomatite, abcese dentare

Alte afecțiuni unde se poate folosi:

Interne: flatulență, dispepsii, dismenoree, colică și calculoză biliară, astenii, tulburări de menstruație, transpirație nocturnă excesivă, afecțiuni circulatorii

Externe:  răni cu puroi, ten acneic și seboreic, transpirația fetidă a picioarelor

Mod de preparare al ceaiului de salvie:

La fiecare 200 de ml de apă, adăugați 2 lingurițe de salvie măcinată și uscată, lăsați să fiarbă, apoi acoperiți vasul cu un capac pentru 15 minute. Acest ceai are efect hipoglicemiant, antinevralgic, coleretic, antisudorific, neurotonic, antiseptic și antiinflamator și nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează și nici bolnavilor de epilepsie.

Infuzia de salvie: într-o cană cu apă  fierbinte adăugați o linguriță de frunze și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Băută de trei ori pe zi, această infuzie scade febra și stimulează sistemul nervos.

Decoctul de salvie: fierbeți un pumn de frunze într-un litru de apă timp de 10 minute, apoi folosiți decoctul obținut ca și apă de gură pentru a trata gingiile inflamate, aftele, ca gargară pentru durerile în gât sau ca și comprese pentru uz extern.