Ficatul este unul dintre cele mai mari (si cele mai vitale) organe din organism. Efectueaza sute de functii, inclusiv procesarea nutrientilor din alimente, creand bila pentru a elimina toxinele din organism si sintetizeaza si distribuie proteine in intregul organism – deci este imperativ sa il mentinem sanatos.
Din pacate, din cauza produselor chimice, a pesticidelor gasite in alimentele pe care le consumam, tigarilor etc. ficatul nostru poate fi uneori coplesit de acumularea toxica.
In cazul in care ficatul este suprasolicitat si nu mai elimina corespunzator toxinele, poate duce la o serie de probleme digestive, dureri de cap, indigestie, balonare abdominala, crestere in greutate, probleme ale vezicii biliare, arsuri la stomac si multe altele.
Ceai pentru detoxifierea ficatului
O modalitate de a mentine sanatatea ficatului este detoxifierea. Turmericul este cunoscut ca fiind unul dintre ingredientele de top – aceasta substanta stimuleaza vezica biliara sa produca bila, pe care apoi ficatul o foloseste pentru a elimina toxinele.
Turmericul este o planta care face parte din familia ghimbirului, fiind folosita pe scara larga in India pentru proprietatile sale medicinale. Are o culoare galben stralucitor – agentul care ii da culoarea galbena este o substanta fitochimica denumita curcumina. Curcumina stimuleaza producerea de bila de catre vezica biliara. Ficatul va folosi aceasta bila pentru a elimina toxinele.
Ingrediente pentru ceai:
Turmeric proaspat
Turmericul contine proprietati antiinflamatoare puternice, care pot ajuta la tratarea problemelor digestive si pot ameliora greata si gazul intestinal.
Ghimbir proaspat
Ghimbirul si turmericul sunt cele mai bune plante medicinale pentru a ajuta la vindecarea durerilor articulare si tratarea problemelor gastro-intestinale.
Piper negru
Piperul negru imbunatateste biodisponibilitatea curcuminei.
Scortisoara
Scortisoara are efecte antioxidante si poate reduce inflamatia. Ea functioneaza ca un puternic antiinflamator, in special in combinatie cu turmericul si ghimbirul.
Laptele de nuca de cocos
Grasimile sanatoase continute in laptele de nuca de cocos pot ajuta la absorbtia turmericului
Miere bruta
Mierea bruta este bogata in enzime, vitamine si mierale – va oferi o dulceata naturala pentru ceai.
Mod de preparare:
• Umpleti o jumatate de cana cu apa clocotita.
• Adaugati 2 lingurite de turmeric si 1 lingurita de ghimbir ras.
• Acoperiti cana si lasati la infuzie 15 minute.
• Se amesteca 1/2 lingurita de scortisoara, 1/2 lingurita de piper negru si 1 lingurita de miere bruta.
• Umpleti restul canii cu lapte de nuca de cocos si amestecati.
Beneficiile ceaiului de turmeric
Mai jos sunt cateva dintre cele mai comune beneficii pe care le puteti obtine de la cosumul acestui ceai:
- Detoxifica corpul si ficatul;
- Imbunatateste imunitatea si functia hepatica;
- Purifica sangele;
- Imbunatateste circulatia in tot corpul;
- Imbunatateste aspectul pielii;
- Impiedica coagularea sangelui;
- Reduce colesterolu.
Ajuta la imbunatatirea memoriei. In cateva studii realizate pe populatiile din Asia a fost demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva fata de cele care nu au consumat acest condiment.
Cercetatorii au corelat acest beneficiu cu turmericul, care este unul dintre ingredientele principale ale acestui amestec de condimente, dar si din alimentatia asiaticilor. Totodata, cercetatorii cred ca efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot proteja creierul impotriva bolilor degenerative si pot preveni aparitia bolii Alzheimer
Turmericul are proprietati care împiedică diviziunea celulelor, mai ales a celor grase. Astfel, acest compus previne formarea țesutului adipos și creșterea în greutate. În plus, turmericul scade nivelul de colesterol rău (LDL) și trigliceride.