Folosirea cerii de albine in terapeutica, fie ca agent curativ, fie ca excipient, pare sa fie la fel de veche cu a mierii. Inca din cele mai vechi timpuri omul a fost atras de proprietatile sale extraordinare si a folosit-o in diverse scopuri. Ceara de albine a jucat un rol foarte important in terapeutica externa, fiind componenta unor cerate, unguente, emplastre si a unor preparate cosmetice.

Egiptenii foloseau cremele cosmetice din ceara pentru protejarea pielii impotriva efectelor soarelui, romanii le utilizau impotriva uscarii pielii provocata de abuzul de sapunuri alcaline iar grecii pentru proprietatile lor emoliente. Si in zilele noastre ceara de albine ocupa un loc larg in medicina si cunoaste numeroase intrebuintari. O cantitate insemnata insa din productia de ceara a familiilor de albine se intoarce in economia apicola sub forma de faguri artificiale.

Albinele utilizeaza ceara la constructia fagurilor ale caror celule hexagonale servesc ca depozite pentru miere si pentru cresterea progeniturii. Matematicienii recunosc ca albinele au rezolvat practic, cu mult inaintea lor, una dintre cele mai dificile probleme de geometrie gasind mijlocul de a-si construi celulele in asa fel incat sa depoziteze cea mai mare cantitate posibila de miere, intrebuintand cea mai mica cantitate posibila de ceara.

Ceara – originea si secretarea ei

In comert, denumirea de ceara este folosita pentru o serie de produse asemanatoare din punct de vedere al proprietatilor fizice, insa deosebite in ceea ce priveste compozitia chimica. Notiunea de ceara nu indica o substanta unitara in privinta compozitiei chimice, ci este o denumire pur tehnologica, legata de anumite insusiri fizice care confera cerii destinatii de folosire absolut determinante. Ceara de albine este de fapt un amestec omogen si complex de produse chimice organice, fiecare din ele conferindu-i caracteristici bine definite si care in ansamblu sunt cele ce determina proprietatile extraordinare care fac din ea un produs inestimabil, de neinlocuit intr-o serie de domenii.

Ceara din comert se imparte in trei grupe:

  1. Ceara de origine minerala, care include ozocherite, cerezina, parafina si produsele asemanatoare obtinute prin distilarea petrolului.
  2. Ceara vegetala obtinuta din plante prin recoltare directa de pe frunze sau prin alte metode.
  3. Ceara de origine animala adica ceara de albine, cetaceul, ceara de China (secretata de Coccideae) etc.

Ceara de albine este secretata de albinele din genul Apis. Cerurile rafinate obtinute de la rasele de Apis mellifica difera foarte putin in caracteristicile fizice si chimice.