Au fost vremuri in care incalzirea si gatitul se faceau doar prin arderea lemnului. In urma acestui proces se obtinea cenusa. Cenusa era folosita cam peste tot: pentru spalatul pe cap, curatatul vaselor, eliminarea parazitilor. Chiar si in gradina era folosita.

Acum, unii gradinari trebuie sa cumpere cenusa din magazin. O folosesc nu doar pentru nutritia plantelor, ci si pentru o varietate de nevoi casnice.

Carbunele care arde, in special carbunele de calitate slaba, ofea o cenusa utila cu un continut ridicat de sulfati si este eficienta atunci cand este amestecata cu compost. Din cauza sulfatilor, cenusa de carbune acidifica solul.

Iubitorii de sulf din gradina (ceapa, varza, usturoi, leguminoase, ridiche) vor fi recunoscatori tocmai pentru alimentarea lor cu amestec de compot si cenusa de carbune. Utilizarea cenusei pure de carbune poate da hortensiilor o culoare albastra.

Cenusa obtinuta in urma arderii turbei este mult inferioara cenusii de lemn din punct de vedere al continutului de elemente: potasiu, calciu si fosfor.

Cenusa provenita din arderea plantei de floarea soarelui si de hrisca este foarte utila, deoarece are un nivel ridicat de potasiu.

Cenusa de lemn este intalnita cel mai des. Cenusa de conifere este mai rea, in timp ce cenusa de foioase este mai buna din punct de vedere al compozitiei minerale.Cel mai mare continut de substante utile se gaseste in cenusa obtinuta din lemn dur: carpen, stejar, mesteacan, fag. Din fructe – lemn de cires, visine, mar, pere.

Cenusa de lemn nu contine azot, dar contine aproape toate celelalte elemente necesare plantelor. Cenusa nu are analogi printre ingrasaminele minerale.

Unde se pune cenusa?

Cei care au soba pe lemne, sunt proprietarii unei resurse foarte valoroase. Ei isi pot hrani plantele cu o solutie din cenusa. Trebuie doar sa adauge un pahar de cenusa la 10 litri de apa. Acesta este un pansament universal echilibrat pentru toate plantele, cu exceptia celor carora le plac solurile acide.

In primul rand, este recomandat sa hranesti acele plante care au facut fructe cu pansament de potasiu. Toate fructele vor fi mai gustoase. Se strecoara si se pulverizeaza pe frunze.

Se toarna cenusa ramasa intre tufisurile de capsuni din gradina pentru a otravi daunatorii.

Utilizarea sezoniera a cenusii

Primavara, cenusa uscata se foloseste in timp ce este sapat solul. Aproximativ 2-3 cani pe metur patrat. Cenusa este spalata rapid din solul nisipos de ploaie si apa in timpul irigarii.

In acest caz, este mai bine sa hranesti plantele cu o solutie pulverizata direct pe frunze, deoarece cenusa introdusa inainte de insamantare va fi spalata chiar inainte ca plantele sa prinda radacini.De asemenea, este recomandat sa stropesti capsunile de gradina cu cenusa in perioada de refacere a frunelor tinere. Atat capsunile in sine, cat si pamantul din jurul lor.

Intreaga familie de varza va fi recunoscatoare daca va fi stropita ocazional cu cenusa dimineata. Aceasta operatiune previne aparitia gandacilor si a fluturilor de varza.

Atunci cand plantezi rasaduri, este bine sa adaugi cenusa in gaura. Foloseste aproximativ jumatate de mana de cenusa pentru fiecare planta.

Si toamna este nevoie de cenusa, deoarece potasiul ajuta la cresterea rezistentei plantelor pe timpul iernii.

Folosirea cenusii cu moderatie

Cenusa este buna, daca nu este utilizata in exces. Folosirea excesiva a cenusii, bogate in potasiu, interfereaza cu absorbtia anumitor elemente, inclusiv azot. Prin urmare, nu ai nevoie de prea multa cenusa, mai ales in perioada de crestere activa.

Cenusa este utila pentru plantele crescute pe soluri acide si usor acide. La solurile alcanile este mai bine sa utilizezi cenusa amestecata cu compost, deoarece prezenta compusilor de calciul alcalinizeaza suplimentar solul.

Este necesar sa folosesti cenusa pentru hranirea plantelor acidofile, adica iubitori de soluri acide (hortensii, afine de gradina, magnolii, conifere).

Cenusa nu trebuie amestecata cu alte ingrasaminte minerale: cenusa si azotul neutralizeaza proprietatile benefice, iar cenusa amestecata cu fosfati poate distruge, in general, plantele.