Cimbrul este subiectul legendelor ce dateaza din Grecia Antica. Potrivit credintelor vechi, este nascut din lacrimile frumoasei Elena din Troia, a carei dragoste interzisa a declansat un razboi in istorie. Insa, dincolo de legenda, cimbrul este mai presus de toate, o planta utilizata la gatit. Si, contrar originilor mitologice care ii sunt atribuite, beneficiile sale pentru sanatate sunt documentate stiintific.
Cunoscut pentru numeroasele virtuti terapeutice, cimbrul este esential in bucatariile nosate. Tuse, gripa sau afectiuni respiratorii, toate pot fi tratate cu cimbru.
Proprietati antiinfectioase
Daca cimbrul iese in evidenta ca un aliat pentru sanatate, acest lucru se datoreaza partial proprietatilor sale antiinfectioase si antiseptice. Un studiu a aratat ca utilizarea cimbrului sub forma de ulei esential are o actiune puternica impotriva a 120 de tulpini de bacterii de la pacientii diagnosticati cu infectii orale, respiratorii si genito-urinare.
Proprietati antiinflamatorii
Antioxidant si antiinflamator, cimbrul isi datoreaza virturile unui compus fenolic: timolul. Potrivit cercetatorilor, acesta ar fi capabil sa amelioreze astimul, vizand radicalii liberi responsabili de inflamatie.
Pentru a-ti curata caile respiratorii, ai putea inhala cimbru. Ideal este sa fierbi apa si sa o torni intr-un bol, adaugand 2 linguri de cimbru. Apoi, va trebui sa inclini capul, deasupra bolului si sa respiri usor timp de cateva minute. Asigura-te ca iti acoperi capul cu un prosop cand inhalezi cimbrul.
Proprietati antimicrobiene
Sub forma de ceai din plante, cimbrul ar putea oferi o alinare considerabila, in caz de inflamatie orofaringiana. Pentru un efect maxim, il poti consuma sub forma de ceai de plante de 3 ori pe zi. Poti sa adaugi miere de eucalpit cu proprietati expectorante sau suc de lamaie cu proprietati antiseptice.
Proprietati antivirale
Sub forma de ulei esential, cimbrul este extrem de util in combaterea simptomelor gripei. Potrivit unui studiu, planta ar avea proprietati antivirale utile si lupta impotriva bolii fara a deteriora celulele epiteliale.
Oamenii de stiinta sugereaza, de asemenea, ca cimbrul are o actiune eficienta impotriva hemaglutininei, o proteina de la suprafata virusului gripal, responsabila de atasarea acestuia la celula tinta.
Proprietati decongestionante
Considerat un decongestionant formidabil, cimbrul este util pentru un numar mare de patologii. Consumul sau sub forma de ceai de pante ar fi deosebit de util pentru tractul respirator.
Atentie:
Utilizarea cimbrului nu este recomandata femeilor gravide si persoanelor care urmeaza terapie anticoagulanta. Cimbrul nu trebuie consumat mai mult de 3 saptamani deoarece ar putae provoca tulburari, iritatii sau hipertensiune.