Cercetarile arata ca anumiti nutrienti sunt esentiali pentru prevenirea si reducerea imbatranirii pielii. O alimentatie echilibrata este foarte importanta si trebuie sa consumati alimente bogate in vitamine si minerale pentru a avea un ten fin si stralucitor. Problema cea mai mare este ca organismul furnizeaza pielii doar o cantitate limitata de nutrienti, indiferent de cantitatea de alimente sanatoase pe care o consumati. O alta problema este ca acestea nu pot fi directionate catre zonele cu probleme (riduri, pete etc.) si sunt distribuite uniform.
Solutia este aplicarea de vitamine sub forma de solutie, creme etc. direct pe zonele ce prezinta leziuni sau pe toata pielea in caz ca doriti sa preveniti aparitia semnelor imbatranirii.
Mai jos va vom prezenta cele mai importante vitamine pentru pielea dumneavoastra.

Vitamina B3
Vitamina B3 este foarte importanta pentru hidratarea pielii si pentru reducerea iritatiilor.
Aceasta vitamina creste productia de ceramide si acizi grasi, doua componente importante ale stratului protector al pielii. Un alt efect al vitaminei B3 este impiedicarea pigmentarii pielii si astfel, vitamina B3, reduce riscul de aparitie al petelor.

Vitamina E
Vitamina E este foarte importanta pentru hidratarea corespunzatoare a pielii si pentru protectia impotriva razelor UV. Aceasta vitamina se gaseste in aproape toate cremele ce se folosesc inainte si dupa expunerea la soare. Vitamina E este si un antioxidant foarte bun si reduce efectele radicalilor liberi asupra pielii.

Vitamina K
Vitamina K este cea mai importanta vitamina atunci cand vine vorba de pungile inchise la culoare de sub ochi. In urma cercetarilor, principala cauza a acestora sunt capilarele sensibile ce permit sangelui sa patrunda in piele. Vitamina K poate reduce patrunderea sangelui in piele prin fluidizarea circulatiei sanguine, prevenind cheagurile de sange. Vitamina K ar trebui folosita impreuna cu carotenoizi (vitamina A vegetala).

Vitamina A
Vitamina A, ca si vitamina C este o substanta “buna la toate”. Aceasta are foarte multe functii in organism si este foarte utila si in prevenirea aparitiei ridurilor. Vitamina A reduce si previne ridurile si petele, ajuta la hidratarea pielii si diminueaza efectele radicalilor liberi asupra organismului si implicit asupra pielii. Trebuie sa fiti atenti la cremele ce contin vitamina A pentru ca, de obicei, acestea sunt iritante si pot produce inrosirea zonelor pe care au fost aplicate.

Vitamina C
Vitamina C nu este importanta doar pentru pielea dumneavoastra, ea fiind un antioxidant natural foarte eficient ce are ca actiuni principale stimularea sistemului imunitar si inactivarea radicalilor liberi. Eliminand radicalii liberi, vitamina C reduce efectele acestora asupra pielii. Cele mai importante efecte ale radicalilor liberi asupra pielii sunt ridurile, lipsa de elasticitate si petele. Pentru a beneficia de efectele vitaminei C trebuie sa consumati alimente ce au un continut ridicat si sa folositi creme sau lotiuni ce o contin.
Desi beneficiile aduse de vitamina C sunt similare celor aduse de vitamina A, folosirea ambelor vitamine are un efect mult mai bun.

Incercati sa gasiti creme ce se obtin din ingrediente naturale (facute in casa), cele comercializate in Romania sau in alte tari contin foarte multe substante straine ce nu au efecte prea bune asupra organismului dumneavoastra. Trebuie sa tineti cont ca nu are rost sa folositi aceste creme daca in paralel nu aveti si o alimentatie sanatoasa.

Sursa de inspiratie