Cozile de cireșe – efect uimitor împotriva celulitei și infecțiilor

Cireșele au în compoziția lor trei substanțe care fac din ele adevărate medicamente ale verii. Sunt un dușman neîntrecut al bolilor provocate de stresul modern cu care ne confruntăm cu toții.

Cele trei substanțe menționate sunt antocianinele care au efect antioxidant și antiimflamator, acidul hidroxicinamic care protejează mucoasa stomacului de acțiunea nocivă a microbilor care provocacă gastroenterita, și melatonina care se găsește în pulpa cireșelor și este un hormon care ajută să dormim sănătos.

Consumul a 400 de grame de cireșe, în această perioadă, când este sezonul lor, ajută să avem un somn liniștit, odihnitor și sănătos. Acest efect al cireșelor, de a induce somnul, se datorează serotoninei și melatoninei din compoziția lor.

Cozile de cireșe sunt unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, ceea ce le recomandă ca adjuvant în zeci de boli.  Potrivit fitoterapeuților, guta, cistita, reumatismul, tusea rebelă și celulita sunt numai câteva exemple de probleme care pot fi atenuate dacă beneficiem de calitățile diuretice ale ceaiurilor din cozi de cireșe.

Ceaiul din cozi de cireșe ajută  în caz de infecții urinare

În cazul în care vă știți predispus la litiază renală sau la infecții urinare, nu aruncați cozile de la cireșe.

Datorită conținutului ridicat de flavonoide și potasiu, cozile de cireșe au un puternic efect diuretic.

Totodată, au și proprietăți antidiuretice și astringente, datorită conținutului bogat în taninuri, sunt depurative, antiinflamatoare renale și antifebrile.

Uscați cozile de cireșe la loc întunecat apoi depozitați-le în pungi de hârtie într-un loc uscat și răcoros.

La nevoie, faceți din ele decoct sau infuzie.

Decoctul se prepară astfel: puneți la fiert într-o jumătate de litru de apă, două lingurițe de codițe uscate. Fierbeți timp de zece minute la foc mic, apoi lăsați-le timp de douăzeci de minute la infuzat.

Beți decoctul între mese, pe parcursul zilei în trei sau patru prize, îndulcit sau neîndulcit.

Infuzia se preparară punând o linguriță de codițe uscate într-o cană de apă clocotită, se lasă zece minute la infuzat apoi se filtrează și se bea cald în caz de tuse, dureri de stomac, boli de rinichi sau lumbago.

Pentru creșterea diurezei, ceaiul de cozi de cireșe se bea în caz de litiază renală sau de infecții urinare, ca atare sau în combinație cu alte plante cu efect diuretic.

Medicii recomandă minim doi sau trei litri de ceai pe zi: din cozi de cireșe, pir, coada calului sau mătase de porumb deoarece toate au puternice efecte diuretice.

Ceaiul de cozi de cireșe de recomandă chiar și în cazul afecțiunilor ale aparatului cardiovascular, precum insuficiență cardiacă, edeme, hipertensiune. Se mai recomandă și pentru afecțiuni metabolice precum guta, obezitatea și uremia deoarece favorizează eliminarea acidului uric și a altor compuși azotați.

Având un efect remarcabil de detoxifiere, acest ceai are rezultate foarte bune împotriva multor afecțiuni ale aparatului digestiv. Acționează și ca remineralizant și energizant asupra organismului prin regenerarea țesuturilor slăbite și întărirea sistemului imunitar, prin aportul de energie atât psihică cât și fizică oferit de componentele active.

Pentru cei care vor să slăbească, ceaiul de cozi de cireșe este unul dintre ceaiuri cu cele mai bune rezultate. Pentru un efect vizibil, se poate consuma, în cura de slăbire, aproximativ un litru de ceai pe zi timp de două săptămâni, cu o pauză de o săptămână. După aceea, se bea iarăși, timp de alte două săptămâni.

Ceaiul se prepară din șase-șapte lingurițe de codițe la un litru de apă, care se fierbe timp de 4 minute. Se bea ceaiul călduț, între mesele principale pe parcursul întregii zile.

Este indicat să-l consumați la diferență de cel puțin două ore după ce ați mâncat pentru a acționa mai bine.

Ceaiul de cozi de cireșe topește celulita

Persoanele afectate de celulită pot miza pe ceaiul de cozi de cireșe.

Fitoterapeuții promit că rezultatele nu vor întârzia să apară, deoarece pe lângă efectul diuretic, cozile au și proprietăți depurative: ajută la eliminarea rapidă a reziduurilor din sânge și a depozitelor de grăsime.

Mai mult, pentru a combate aspectul inestetic de celulită, în paralel cu utilizarea acestui ceai, se recomandă și cura cu cireșe ( se pot consuma până la 2,5 kg/zi ), deoarece ele conțin peste 90% apă și foarte puține calorii ( 57 calorii / 100 g ). Deci, potolesc foamea și furnizează organismului nutrienți esențiali precum: vitaminele A, B1, B9, C; minerale ( fosfor, calciu, zinc, potasiu, cupru ).

Lupta cu celulita necesită multă răbdare deoarece rezultatele vor apărea în timp.

Tocmai de aceea, medicii americani de la Clinica Mayo recomandă acțiunea pe patru direcții simultan: dietă ( fructe și legume, preponderent ), hidratare corespunzătoare ( inclusiv ceaiul de cozi de cireșe ), masaj cu cremă anticelulitică și practicarea, cu regularitate, a unui sport.

În reumatism sau gută – sub formă de băi

În cazul în care suferiți de gută sau reumatism, pe lângă tratamentul medicamentos se recomandă și băile locale cu decoct de cozi de cireșe. Fierbeți un pumn de cozi de cireșe într-un litru de apă. După ce luați apa de pe foc, lăsați la infuzat timp de 10 minute. Adăugați decoctul în apa de baie pentru mâini și picioare.