Bicarbonatul de sodiu este un element esential in casa. Prin costul sau redus si mutifunctionalitatea sa, reprezinta un aliat de baza ce trebuie sa fie intotdeauna la indemana ta. Un studiu recent a aratat cat este de eficient in spalarea fructelor si legumelor. Componentele sale ar avea capacitatea de a elimina aproximativ 96% din pesticidele toxice.

Un grup de cercetatori a studiat merele Gala si a descoperit eficienta bicarbonatului de sodiu in curatarea acestor fructe de pesticide. O echipa de cercetare stiintifica a tras concluziile lucrarilor privind proprietatile de igienizare si purificare ale bicarbonatului pentru curatarea fructelor si legumelor.

Intr-adevar, bicarbonatul ar fi considerat cel mai eficient mod prin care fructele si legumele isi pot lua ramans bun de la urmele nocive ale pesticidelor. Pentru a face aceasta observatie, cercetatorii au ales sa efectueze testul pe merele Gala, care sunt printre cele mai consumate.

Pentru a face acest lucru, au spalat merele folosind trei solutii diferite de fiecare data:

  • Un lichid comercial
  • Un amestec format din 1% apa si bicarbonat de sodiu
  • Apa de la robinet

Rezultatele au venit rapid, iar solutia cu bicarbonat de sodiu s-a dovedit a fi cea mai eficienta, datorita capacitatii sale de a separa si distruge moleculele de pesticide. Celelalte produse utilizate pentru spalare s-au devedit a fi mai putin eficiente. Pentru rezultate optime, se lasa la macerat timp de cel putin 15 minute.

Este important sa speli fructele si legumele pentru a reduce riscul expunerii la insecticid, avand in vedere natura daunatoare a doua dintre acestea, si anume fosmet si tiabendazol. Ambele sunt considerate responsabile pentru hiperactivitate la copii, diabet si numar scazut de spermatozoizi.

Retine, de asemenea, ca eficienta bicarbonatului de sodiu in eliminare pesticidelor nu este totala, asa ca ar fi bine sa alegi alimentele ecologice.

Utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru spalarea alimentelor

Asa cum studiul tinde sa demonstreze, bicarbonatul de sodiu este recomandat pentru curatarea fructelor si legumelor in siguranta, si eliminarea urmelor de murdarie incrustate, care tind sa serveasca drept cuib pentru microbi.

Pur si simplu asaza fructele si legumele intr-un recipient mare cu apa rece si presara peste ele 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu. Lasa fructele si legumele in aceasta apa timp de aproximativ 15 minute, apoi freaca-le usor cu o perie de vase, pentru a ajunge in cele mai dificile colturi.