Oamenii mint din multe motive. Uneori, ascund adevarul pentru a profita de tine, iar alteori vad minciuna ca un mijloc pentru supravietuire.

Din pacate, cei mai multi nu sunt capabili sa detectezi minciunile. Cercetarile arata ca, fara antrenament, majoritatea oamenilor au sanse foarte mici sa descopere o minciuna.

Totusi, exista cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a-ti da seama daca o persoana te minte sau nu. Mai jos sunt cateva tehnici care te vor ajuta sa nu devii victima inselaciunii.

Mincinosii sunt mai putin susceptibili sa iti zambeasca real

Cand vezi pe cineva zambind s-ar putea sa crezi ca se preface. Cand un artist zambeste, poate zambi fals. Zambetele false sunt usor de observat, deoarece individul controleaza forma gurii, dar nu poate zambi cu ochii.

Uita-te la picioarele lor 

Miscarea picioarelor poate oferi indicii despre increderea unei persoane. Cand oamenii mint, tind sa restrictioneze miscarea picioarelor. Acest lucru poate oferi mincinosului un aspect rigid.

Cand o persoana minte, isi orienteaza picioarele spre exterior. Deoarece picioarele noastre sunt departe de creier, nu observam mereu ca ele ne dezvaluie sentimentele cele mai interioare.

Persoana care spune „sincer” in mod repetat se teme ca nu va fi crezuta

Utilizarea excesiva a expresiilor de genul „crede-ma”, „spun adevarul” „sunt sincer” denota faptul ca persoana nu este sigura ca pare credibila. Folosirea acestor expresii din cand in cand este normala, insa atunci cand discursul cuiva este plin de astfel de expresii, atunci este clar ca ascunde ceva.

Mincinosii isi ling buzele pentru ca sunt stresati

Linsul buzelor poate trada lipsa de incredere, dar poata arata si faptul ca cineva minte. Atunci cand suntem stresati, recurgem in mod inconstient la comportamente fizice repetitive, cum ar fi linsul buzelor.

Daca persoana nu te priveste si nu metine contactul vizual pre mult timp poate fi ingrijorata ca o vei prinde cu minciuna

Deoarece ochii sunt oglinda sufletului, oamenii mincinosi tind sa fie speriati de ceea ce dezvaluie ochii lor. O persoana mincinoasa poate evita contactul vizual cu interlocutorul sau.

Pauzele lungi indica faptul ca persoana lucreaza la inventarea unei povesti

Crearea unei povesti credibile necesita timp si talent. Cand cineva spune o poveste inventata, poate face pauze dese pentru a crea o succesiune de evenimente. Daca insa mincinosii au destul timp s-si pregateasca povestea, iti va fi greu sa descoperi erorile, deoarece le va descoperi el inainte de a le spune.

Acestia pot creea povesti atat de convingatoare, incat vor crede si ei propriile minciuni.

Foloseste-te de toate indiciile pentru a prinde un mincinos

Poate fi greu sa-ti dai seama daca o persoana te minte sau nu, dar daca observi la ea mai multe dintre semnele prezentate mai sus, sansele sa fie mincinoasa sunt mari.