Bani pe internet este o expresie foarte cautata si pentru multi este un vis. Pentru altii este un stil de viata. Totusi diferenta dintre prima si a doua categorie este ca cei care au facut din acest lucru un stil de viata au petrecut foarte mult timp studind si incercand tot felul de lucruri.
In acest articol nu mi-am propus sa va invat cum sa va imbogatiti de pe net (nu ca as sti formula magica) insa mi-am propus sa va enumar cateva moduri prin care puteti face legal bani pe Internet.
Marketing Afiliat
Marketingul afiliat functioneaza astfel: eu am un blog, alecia.ro sa spunem. Ma inscri cu el intr-una din retelele profitshare.ro, 2parale.ro sau piatadigitala.ro, ma uit la advertiserii care sunt acolo si aleg unul dintre ei pentru inceput sa il promovez. Sa spunem ca intru in 2parale.ro si aleg kurtmann.ro (apropo, chiar recomand sa promovati kurtmann.ro deoarece este unul dintre cei mai seriosi advertiseri).
Aleg un banner care mi se pare mie mai atractiv si il pun pe blog, acolo in partea dreapta sus. Tu, un vizitator care imi citesti blogul, vei fi interesat de bannerul respectiv, vei da click pe el si peste cateva zile iti vei comanda o geaca si o pereche de pantaloni de pe kurtmann. Eu, voi primi apoi un comision de vreo 10% din totalul comenzii tale fara tva. Cam asa functioneaza marketingul afiliat.
Retele PPC (Pay Per Click)
Cel mai rentabil in acest moment este Google Adsense. Tu plasezi niste reclame pe siteul tau si vei primi cativa centi pentru fiecare persoana care da click. Pentru Google Adsense iti recomand sa citesti cu atentie termenii si conditiile sa nu cumva sa le incalci deoarece risti sa fii banat si ar fi pacat sa te alegi cu contul banat dintr-o prostie.
Freelance
Pentru freelance recomand cu caldura siteurile freelancer.com si elance.com. Lucrez de prin 2008 acolo si sunt foarte multumita de experienta pe care am avut-o cu angajatorii dar si cu stafful lor cand au fost probleme sau am avut nelamuriri.
Indiferent ca te pricepi la programare (php, java, ruby), webdesign, grafica sau content writing in diferite limbi, iti poti gasi de lucru la preturi decente. Sunt foarte multi romani pe aceste siteuri care lucreaza full time si s-au aranjat binisor. Niste articole misto despre freelancing poti gasi pe Dojo Blog.
Daca nu ai curaj inca sa te bagi pe siteurile de freelancing, iti poti incerca norocul pe forumuri de webmasteri. Daca iti place sa scrii, poti intra pe seopedia.ro (unde iti recomand sa citesti regulamentul si sa vezi cum poti dobandi dreptul de a posta in marketplace) si deschide un topic in care sa-ti prezinti oferta de content writing.
Eu personal am colaborat cu foarte multe persoane de acolo si cu majoritatea dintre ele am avut colaborari foarte ok pentru pachete mai mici (10 – 20) sau mai mari (>100) articole. Ce trebuie sa stii este ca content writerii care fac treaba buna si sunt seriosi sunt foarte cautati.
Tot in categoria freelancing ar intra si fiverr.com care este o platforma unde poti oferi orice fel de servicii iti trec prin minte pentru 5 dolari. Unele persoane ofera servicii de content writing, altele care sunt mai caristmatice fac reclame sau prezentari video, altele fac traduceri pentru articole si tot asa. Poti arunca o privire sa vezi ce se intampla acolo si ce ti s-ar potrivi tie.
Ce iti recomand eu sa faci?
Ce iti place si la ce te pricepi. Sub nici o forma nu te apuca de programare doar pentru ca ai auzit tu ca colo se castiga bine, dar tie in fond iti place sa desenezi. Trebuie sa intelegi ca un designer foarte bun va castiga mult mai mai bine si va fi mult mai cautat decat un programator mediocru.
Asadar, studiaza platformele si retelele despre care am vorbit mai sus, vezi ce te atrage si da-I bice. Astazi, acum, nu maine, nu saptamana viitoare 🙂
Daca ai vreo intrebare legata de orice am scris mai sus, imi poti lasa un comentariu sau scrie un email si iti voi raspunde cu cea mai mare placere.