rozmarin beneficii

Rozmarinul este un arbust intens parfumat care prosperă în zonele cu climă temperată sau mediteraneană. Rozmarinul este una dintre cele mai puternice plante care reușesc să umple corpul și mintea cu energie. Oferă atât de multe beneficii, încât este necesar să-l includem în dieta noastră.

Este suficient să-l frecăm între degete și să-i inspirăm aroma bogată și plăcută, pentru a simți cum întregul nostru corp se relaxează. Pe lângă faptul că rozmarinul oferă un gust deosebit mâncării, are grijă și de organismul nostru.

Beneficiile rozmarinului pentru sănătate

După ce vei descoperi beneficiile acestei plante vei înțelege de ce este bine să o ai mereu în casă și să o folosești mai des.

Are efect antioxidant

Rozmarinul conține antioxidanți puternici care protejează organismul împotriva radicalilor liberi. S-a demonstrat că are acid cafeic și acid rozmarinic, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, mai conține și carnosol și acid ursolic despre care se știe că previn melanomul.

Are efect antiinflamator

Rozmarin este un antiinflamator puternic și se crede că ameliorează astmul, eczemele, artrita, guta și alte afecțiuni inflamatorii.

Aliment minunat pentru creier

S-a demonstrat că stimulează sistemul nervos central, în timp ce crește fluxul de sânge către creier. De asemenea, de-a lungul timpului rozmarinul a fost utilizat pentru îmbunătățirea memoriei.

Combate oboseala suprarenală și stresul

Rozmarinul are capacitatea de a lupta împotriva oboselii suprarenale și a stresului. Zi de zi ne confruntăm cu numeroase situații ciudate, uneori stresante. Rozmarinul împreună cu alte ierburi precum lavandă, are abilitatea extraordinară de a reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) din corp.

Are efect energizant și relaxant

Rozmarinul este cunoscut pentru calitățile sale stimulatoare și energizante. În plus, ne ajută să ne calmăm și să ne relaxăm.

De asemenea, rozmarinul susține circulația sângelui, îmbunătățește digestia, stimulează creșterea părului și întărește sistemul imunitar.

Cum se folosește rozmarinul

Pentru a profita de proprietățile rozmarinului îl poți utiliza sub formă de:

  • Ulei esențial – mulți oameni adoră aroma intensă a uleiului esențial de rozmarin și îl aplică pe piele. Are proprietăți stimulatoare puternice, deci trebuie evitat în sarcină.
  • Infuzie – îți poți prepara propria infuzie de rozmarin acasă. Toarnă apă clocotită peste planta proaspătă, apoi strecoară lichidul. Ar fi bine să zdrobești unele frunze în prealabil, pentru a elibera mai multe uleiuri și a obține o infuzie cu o aromă mai bogată.
  • Mâncare – rozmarinul poate fi folosit proaspăt sau uscat în supe, tocănițe și alte feluri de mâncare.

Folosește rozmarinul cât mai des și profită de toate beneficiile sale.