Daca ai avut o recolta bogata de varza si vrei sa o pastrezi pana la primavara, tine cont de urmatoarele sfaturi.

Alege soiurile potrivite

Acest lucru ar trebui sa fie luat in calcul chiar si in procesul de plantare. Doar soiurile de maturare sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung.

Recolteaza varza la timp

Este foarte important sa recoltezi varza la timp. Daca varza sta prea mult timp in gradina, poate sa crape. Varza crapata nu poate fi depozitata pe termen lung. Este indicat sa recoltezi varza pe vreme uscata.

Selectarea capatanilor de varza

In continuare, trebuie sa sortezi varza. Capanile pe care le vei depozita pe termen lung nu trebuie sa fie crapate sau inghetate.

Apoi, alege locul in care vrei sa depozitezi varza. Cel mai bine ar fi sa o depozitezi intr-o pivnita. Dar ai toate sansele sa te bucuri de varza pana la primarvara si daca o depozitezi in apartament.

Depozitarea in pivnita

Eu am ales sa depozitez varza in pivnita, pentru ca am una. Am incercat sa o depozitez in 2 moduri: pe rafturi sau intr-o cutie de nisip.

Am pus capatanile de varza pe raft, pe un rand. Le-am ambalat in folie.

Pentru cea de-a doua metoda, am turnam nisip intr-o cutie si am pus capatanile de varza in ea. Prima metoda este cea mai simpla si cea mai accesibila.

In cel de-al doilea caz, varza se pastreaza foarte bine si mult timp, dar necesita mult spatiu.

Depozitarea la domiciliu

Teoretic, varza poate fi pastrata la frigider. Temperatura este potrivita, dar cate capatani de varza incap acolo? Daca ai un balcon, iti recomand sa depozitezi varza acolo, pentru ca este mult mai incapator.

Temperatura optima pentru varza este de aproximativ 0 grade, iar iarna, temperatura de pe balcon scade adesea sub zero grade. Prin urmare, varza poate fi pastrata pe balcon doar in cutii, dupa ce varza a fost inasurata in hartie.