Daca vrei sa ai o cultura bogata de rosii, trebuie sa ingrijesti plantele si sa le acorzi atentia cuvenita. Pentru a avea o cultura abundenta trebuie sa stii sa culegi frunzele.
De ce sa tai frunzele rosiilor?
- In sol exista o multime de microorganisme daunatoare care pot provoca diferite boli ale plantelor. Daca frunzele inferioare ating pamantul, atunci boala se poate raspandi rapid, acoeprind intreaga tufa. S-ar putea sa fii nevoit chiar sa scoti tot din gradina pentru a scapa de ea. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa tai frunzele, imediat dupa plantarea rasadului.
- Cu cat frunzele sunt mai putine, cu atat fructele se vor coace mai repede.
- Rosiile adora umiditatea, dar, intr-un mediu umed, bolile si daunatorii se inmultesc rapid, asa ca, in timpul udarii, apa nu trebuie sa cada pe frunze. Daca indepartezi frunzele din partea de jos a plantei, atunc iti va fi mai usor sa o uzi.
- Apa absorbita de rosii tinde sa se evapore la suprafata frunzelor. Cu cat sunt mai multe frunze, cu atat se evapora mai multa apa, motiv pentru care trebuie sa uzi legumele mai des.
- Circulatia aerului nu permite imbolnavirea rosiilor de boli fungice, dar daca exista prea multa verdeata, atunci aerul nu patrunde in tufis.
Ce frunze trebuie sa culegi de la rosii?
- Frunzele inferiore, situate aproape de sol.
- Frunzele ingalbenite, deteriorate de daunatori, cu marginea intunecata.
- Frunzele care cresc in mijlocul tufisului si ingroasa planta.
Ruperea frunzelor ar trebui sa se faca dimineata, in conditii de vreme uscata. Astfel, nu vei perturba fluxul sevei si vei preveni raspandirea bolilor. Indeparteaza frunzele tragand in sus. Daca efectuezi o miscare in jos, poti deteriora tufisul.
Ingrijind corect rosiile si tratand bolile la timp vei putea obtine o recolta bogata de legume suculente.