Pastarnacul este o leguma radacinoasa, cu un aspect similar cu radacina de patrunjel, dar cu un gust mai dulce. Avand un continut ridicat de fibre si de substante valoroase (vitamina C, vitaminele B, provitamina A, magneziu, calciu, potasiu, etc) pastarnacul faciliteaza digestia, detoxifica organismul si are efecte diuretice si anticonvulsivante.

Nu doar radacina proaspata este benefica pentru sanatate, ci si ceaiul de pastarnac. Acesta poate fi folosit in scopuri medicinale. Se prepara dintr-o lingura de radacina proaspata rasa sau dintr-o lingurita de radacina uscata, care se toarna in 250 ml apa clocotita.

Se lasa la infuzat aproximativ 15 minute, apoi se scurge ceaiul. Ceaiul de pastarnac se consuma de 2-3 ori pe zi. Pastarnacul este, de asemenea, utilizat pentru producerea vinului, lichiorului, sirpului si a altor produse.

Cum poate fi utilizat pastarnacul in bucatarie?

Radacina de pastarnac poate fi consumata in stare cruda (in salate) sau gatita. Se combina foarte bine cu morcovii si cartofii. Piureul de pastarnac inlocuieste perfect piureul clasic de cartofi si, cu siguranta, va fi saurat si de copii, deoarece are un gust delicat. De asemenea, poti gati o supa crema de pastarnac.Cartofii la cuptor pot fi inlocuiti cu pastarnac. Pastarnacul va fi semnificativ mai sanatos decat cartofii clasici. Amesteca pastarnacul taiat cu ulei vegetal, sare si chiar ierburi proaspete (de ex: oregano, cimbru sau rozmarin). Baga pastarnacul la cuptor.

Poti adauga, de asemenea, usturoi zdrobit, piper negru macinat si parmezan ras sau alta branza.

De asemenea, pastarnacul inlocuieste cu succes cartofii in diverse retete – clatite, prajituri, gnocchi, etc.