Iata ce trebuie sa faci pentru a pastra usturoiul peste iarna.

In primul rand, trebuie sa arzi radacinile fiecarei capatane de usturoi pentru a preveni incoltirea. De asemenea, pentru a preveni mucegaiul si alte boli, usturoiul poate fi procesat in felul urmator.

Fierbe jumatate de litru de ulei pe aragaz timp de 2 ore si adauga 10 picaturi de iod. Inmoaie apoi usturoiul in ulei si lasa-l sa se usuce la soare.

Metode de pastrare

Usturoi pastrat in plase

Plasele sunt umplute cu capatani de usturoi si sunt suspendate cat mai sus. Aminteste-ti sa verifici usturoiul din cand in cand si sa arunci capatanile stricate.

Depozitarea usturoiului in sare

Si usturoiul pastrat in sare poate sa treaca peste iarna fara a se strica. Trebuie sa tii cont ca usturoiul trebuie sa stea pe un pat de sare de aproximativ 2-3 centimetri inaltime. De asemenea, trebuie acoperit cu aceeasi cantitate de sare.

Depozitarea usturoiului in faina

Faima absoarbe foarte bine excesul de umiditate. Intinde un strat de faina pe fundul unei cratite. Trece fiecare capatana de usturoi prin faina si pune-o in cratita. Presara deasupra faina si acopera cratita cu un capac. Usturoiul ramane proaspat pana la vara.

Depozitarea usturoiului in cenusa

Se toarna cenusa intr-un strat de 2 cm intr-o cutie obsinuita din carton si se asaza capatanile de usturoi deasupra. Urmatorul strat va fi tot din cenusa. Deasupra se pune din nou usturoi si se repeta procedura. Ultimul strat trebuie sa fie din cenusa.

Depozitarea usturoiului in coji de ceapa

Pune capatanile de usturoiu intr-o punga sau o cutie cu coji de ceapa.

Depozitarea usturoiului in parafina

Lumanarile de parafina se topesc intr-o baie de apa. Capatanile de usturoi se inmoaie in parafina topita si se scurg. Parafina formeaza un film protector la suprafata. Acesta nu va permite ca organismele ce pot provoca boli sa ajunga la usturoi.

Depozitarea usturoiului in borcane sterile

Poti pune capatanile de usturoi in borcane de sticla. Usturoiul din brocan nu se usuca si nu incolteste.

Depozitarea usturoiului in plasa din material natural

Usturoiul se pastreaza bine intr-o punga realizata din material natural.