Tenia, limbricii și giardia lamblia – câțiva dintre cei mai comuni paraziți intestinali care apar la populația din România, simptomele depinzând de fiecare tip în parte.

De exemplu, giardia cauzează dureri de burtă, diaree, tulburări de dezvoltare, urticarie și probleme digestive.

Limbricii și teniile pot cauza tuse, durere de cap, diaree, lipsa poftei de mâncare slăbire, amețeală, greață și dureri de burtă.

Problemele digestive pe care acești paraziți le declanșează afectează sănătatea noastră în multiple direcții.

Întrucât acestea distrug eficient organismele parazite din tubul digestiv, în tratamentul acestei categorii de afecțiuni se folosesc vermifugele.

Tinctura de propolis

Această tinctură are efecte extraordinare. Printre preparatele stupului, propolisul se distinge datorită acțiunii vermifuge puternice și datorită toleranței excelente a organismului la curele de lungă durată cu acest remediu. Tratamentul cu tinctura de propolis are efecte spectaculoase în combaterea protozoarului Giardia lamblia, a limbricilor și a teniei.

Cum se prepară tinctura de propolis?

Se găsește în toate magazinele și farmaciile naturiste, dar se poate prepara la fel de bine și în condiții casnice.

Într-un borcan, se pun 15 linguri rase de propolis, apoi se adaugă și 400 de ml de alcool alimentar de 90 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă tinctura la macerat timp de două săptămâni. În acest timp, se agită zilnic. După cele două săptămâni de macerat, se filtrează și tinctura se transferă în sticluțe mici și închise la culoare.

Ce presupune cura cu tinctură de propolis?

Se pun câte douăzeci de picături de tinctură pe trei bucățele de pâine ( în total 60 de picături la o doză ) și se înghit dimineața, pe stomacul gol, într-o singură repriză.

Se mai iau câte 50 de picături puse pe o bucățică de pâine, cu o jumătate de oră înaintea mesei de prânz și înaintea cinei.

Acest tratament durează între 14 și 21 de zile, având efecte spectaculoase.

Observații

Cu foarte puține excepții, această tinctură nu se ia diluată în apă, pentru că anumite substanțe din compoziția sa se întăresc în contact cu apa și devin insolubile, trecând fără efect prin organism. Tinctura de propolis nu se va lua nici simplă, deoarece, în contact cu saliva, se va produce același efect ca și în cazul diluării în apă.

Astfel, picăturile de tinctură se administrează puse pe o bucățică de pâine uscată.