Daca nu ai avut niciodata de-a face cu un mincinos viclean, un narcisist sau un partener abuziv, este posibil sa nu stii cum este sa fii abuzat emotional.

Scopul unei persoane abuzive este de a controla emotiile, rationamentul si comportamentul victimei sale. Abuzul ascuns este deghizat in actiuni aparent normale.

Daca te confrunti cu oricare dintre urmatoarele lucruri, inseamna ca esti intr-o relatie abuziva emotional:

Te acuza si te invinovateste

El da vina pe tine pentru problemele din relatie. El spune mereu ” E vina ta”, ” Ce este in neregula cu tine?”, „Nu faci nimic niciodata.”

Te ignora cand vrea sa te pedepseasca

Refuza sa te asculte, nu iti raspunde la intrebari, evita contactul vizual cu tine si nu vorbeste cu tine. Te pedepseste! Refuza sa-ti dea informatii despre locul in care merge, nu-ti spune cand se intoarce si nu-ti da detalii despre banii pe care ii are.

Nu este de acord cu tine

El dezaproba tot ceea ce spui si nu este niciodata de acord cu parerile tale. Nu conteaza ce spui, el aduce mereu argumente contradictorii pentru a te enerva. Daca tu spui „ce zi frumoasa!”, el o sa spuna: „Ce e asa frumos, vremea e foarte urata?!”.

Neaga acuzatiile pe care i le aduci

Daca ii spui ca te raneste prin comportamentul sau, el iti va spune ca esti tu prea senisibila sau ca iti imaginezi tu tot felul de lucruri ireale.

Face glume

Abuzul verbal este adesea deghizat in glume. Abuzatorul tachineaza, ridiculizeaza si isi umileste victima cu observatii sarcastice despre aspectul, personalitatea si abilitatile sale. El face glume pe seama ta in fata prietenilor si a familiei pentru ca stie ca vei evita o confruntare publica. Daca ii spui sa se opreasca, iti spuna ca esti prea sensibila sau nu tii la gluma.

Judeca si critica

Un abuzator te va critica dur si pe nedrept, apoi iti va spune ca toata critica lui e constructiva. Daca nu esti de acord cu el va spune ca nu apreciezi efortul pe care il depune pentru a te ajuta si te va face sa te simti vinovata.

Uita

El „uita” din greseala lucrurile care sunt importante pentru tine. El uita sa scoata hainele din masina de spalat, sa repare usa sau sa cumpere bilete la film.

Comportamentul abuziv nu este intotdeauna verbal. Partenerul poate folosi limbajul corpului pentru a te controla. De exemplu:

  • Refuza sa te priveasca in ochi si sa-ti vorbeasca;
  • Se strecoara si iese afara din camera;
  • Tine bratele incrucisate si-si da ochii peste cap;
  • Loveste ceva sau conduce neglijent pentru a te speria;
  • Rade de parerea ta;
  • Refuza sa te asculte si sa-ti raspunda la intrebari.

Acum ca stii care sunt semnele ascunse ale abuzului emotional, ce ai de gand sa faci?