Am ajuns sa cred ca sotul meu nu a fost capabil niciodata sa simta ceea ce simt eu. Nu a reusit sa-mi inteleaga problemele si preocuparile. Nu am putut niciodata sa-mi exprim sentimentele sau ideile pentru ca mereu m-a intrerupt spunand raspicat: „nu mai exagera”, „te superi degeaba”.

Atitudinea lui era din ce in ce mai suparatoare. Credeam ca reactioneaza asa pentru ca este barbat si rezolva problemele intr-un mod practic.

Totusi, in unele situatii, cu adevarat dureroase, am impartit amandoi aceeasi durere. De exemplu, cand tatal meu a murit, m-a imbratisat puternic, m-a strans in brate si am putut simti cum inima lui bate langa a mea. In sfarsit, incepeam sa empatizam unul cu celalalt.

De ce este esentiala empatia in relatia de cuplu?

Lumea mea se prabusea, visele mele de a avea o casatorie de succes erau spulberate de fiecare data cand sotul meu era indiferent atunci cand vorbeam de sentimentele mele. M-am schimbat radical si ajunsesem sa-mi ascund gandurile pentru a evita conflictele.

Multi ani am facut asta, pana cand, intr-o zi, am inteles ca era nevoie de empatie pentru a ne completa relatia.

Ce este empatia?

Empatia este abilitatea oamenilor de a se pune in locul celorlalti, de a le simti suferinta in mod real. Atunci cand esti empatic poti simti durerea celorlalti ca si cum ar fi a ta, pentru a-i intelege, sprijini si ajuta.

Ambii parteneri trebuie sa fie empatici pentru a avea parte de o relatie de dragoste minunata, deoarece aceasta conexiune afectiva ii determina sa gaseasca soltuii in situatii dificile.

Cum devii o persoana empatica?

„Ce spui?”

Cea mai grava greseala pe care cineva o poate face intr-o relatie este sa-si intrerupa partenerul atunci cand vorbeste. Lasa-l sa termine ce are de spus, sa-si exprime ideile, sentimentele si emotiile astfel incat sa puteti realiza o conexiune emotionala.

Nu uita, nu este suficient sa auzi ce are celalalt de spus, ci trebuie sa-l si asculti. Cand partenerul vrea sa vorbeasca cu tine, acorda-i atentie si apoi spune-i care este parerea ta. Astfel, vei putea vedea dincolo de cuvinte si vei putea simti ceea ce simte partenerul tau.

„Ce crezi?”

Consulta-te cu partenerul tau cand vrei sa iei o decizie si lasa-l sa-si spuna parerea, indiferent de situatie. Cu totii ne simtim speciali atunci cand parerile si ideile noastre sunt luate in considerare.

„De ce ai facut asta?!”

Nu trebuie niciodata sa-l judecam pe celalalt fara sa stim in detaliu de ce a actionat intr-un mod sau altul. Cand vom invata sa nu mai etichetam oamenii pentru actiunilelor atunci vom fi mai empatici. Nu iti mai judeca partenerul ci incearca sa te pui in locul lui, sa iti imaginezi ce ai fi facut tu in schimb.

„De ce nu ma intelegi niciodata?”

Este normal ca toate cuplurile, la un moment dat, sa aiba conflicte. Uneori, nestiind sa ne controlam emotiile, spunem cuvinte pe care nu vrem sa le spunem si ranim persoana iubita.

Din acest motiv, este important sa invatam sa ne gestionam emotiile. Nu va iesi nimic bun daca vom fi impulsivi si vom exploda. In unele cazuri, trebuie sa cedam, sa fim empatici si sa gasim solutii impreuna.

Fii amabil 

Adesea, unul dintre parteneri trebuie sa sacrifice totul pentru ca celuilalt sa-i fie bine. Pentru a arata ca suntem empatici, trebuie sa fim amabili si recunoscatori pentru ceea ce face persoana iubita pentru noi si pentru bunastarea cuplului.

Lupta pentru dragoste

De multe ori, lipsa empatiei intr-un cuplu apare deoarece partea afectiva, pasionala si romantica a fost neglijata. Prin urmare, este timpul sa retraim iubirea, sa facem activitati impreuna, sa rupem monotonia si sa gasim acele lucruri de care ne bucuram amandoi.

Fii clar si sincer

Cand te simti trist sau dezamagit pentru ca partenerul tau nu iti intelege sentimentele sau nu iti ofera raspunsul pe care il doresti, fii sincer si clar. Exprima-ti sentimentele. Spune-i ca atitudinea lui te raneste.

Aminteste-ti ca onestitatea este baza unei relatii fercite si nu uita ca este important sa te pui in locul celuilalt pentru a-l putea intelege si a-l sustine.