In general, rosia este o planta puternica, cu tulpina suculenta si frunze verzi, stralucitoare. In iulie-august, cand plantele au nevoie de hrana, aplicam un pansament foliar cu ingrasamant lichid.

Cand plantele intra in faza de fructificare, pregatim o „masa” delicioasa pentru rosii folosind iod, cenusa si acid boric, procedand astfel: diluam cenusa (1.5-2 kg) in 5 litri de apa clocotita.

Amestecam bine si o lasam sa se raceasca, apoi adaugam mai multa apa astfel incat volumul final sa incapa intr-o galeata de 10 litri. Dupa aceea, turnam o sticla de iod si un pachet de acid borc (10 gr) in amestec. Lasam amestecul la infuziat timp de o zi.

Inainte de utilizare, diluam 1 litru de infuzie intr-o galeata de apa si adaugam la radacina fiecarei plante 1 litru din solutia obtinuta. Datorita numarului mare de microelemente prezente in compozitia acestui ingrasamant, faza de fructificare incepe mai drevreme.

Deoarece in iulie-august, vremea este calda, rosiile au nevoie de ventilatie – furnizare de aer proaspat saturat cu dioxid de carbon. Este recomandat sa pui un recipient cu namol in sera. Poti pune in el putin fan uscat.

La sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie, poti indeparta inflorescentele superioare, astfel restul fructelor inferioare se vor maturiza mai devreme. Cand fructele ajung la maturitate, incep sa se hraneasca singure.

In aceasta perioada nu trebuie sa reduci rata de udare. Asigura-te ca solul este intotdeaua umed, astfel, fructele, in special cele cilindrice nu vor fi seci. Pentru a cunoaste gustul unei rosii adevarate, trebuie sa astepti pana se coc foarte bine.