copii si parinti comunicare

Îți iubești copiii, nu există niciun dubiu. Dar, după cum știm cu toții, uneorii copiii ne fac să ne simțim frustrați, mai ales atunci când nu ne ascultă. După ce ai încercat să te comporți ca un părinte exemplar întreaga zi, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să observi că cel mic se comportă de parcă nu te-ar auzi.

De ce nu ascultă copiii de părinți?

Secretul unei relații sănătoase între părinte și copil stă în comunicare. Indiferent de vârsta pe care o au copiii tăi, uneori poți avea impresia că vorbești singur. În rândurile de mai jos vom discuta despre principalele motive pentru care copiii nu își ascultă copiii.

Nu îi înțeleg pe părinți

Copiii mici pot gestiona, la un moment dat, o anumită cantitate de informații. Folosirea unor propoziții lungi și utilizarea unor cuvinte complexe îi pot încurca pe copii. Ca părinte, trebuie să fii cât mai direct atunci când comunici cu copiii mici.

Problema este că părinții vorbesc foarte mult și nu conștientizează că este posibil ca cel mic să nu înțeleagă corect mesajul pe care ei îl transmit.

Părinții țipă la ei

Poate fi frustrant pentru un părinte să vadă că copilul său nu-l ascultă, dar nu este o soluție să folosească un limbaj dur sau să țipe. Un studiu publicat în revista Child Development a analizat peste 900 de familii și a constatat că limbajul dur al părinților poate avea un impact negativ asupra copiilor.

Părinții îi ignoră pe copii

Copiii mici pun un milion de întrebări și vorbesc continuu. Potrivit psihologului Dr. Melanie Greenberg, în loc să-ți ignori copiii sau să-i rogi să tacă, ar trebui să profiți de această ocazie pentru a-i învăța să fie respectuoși și empatici.

Data viitoare când copilul vrea să poarte o discuție filosofică despre culoarea albastră a cerului în timp ce tu pregătești cina, spune-i că ai ceva de făcut și că puteți discuta după ce-ți termini treaba.

Cum să comunici mai bine cu copiii tăi?

Acum știi de ce copilul tău nu te ascultă, dar ce poți face pentru a comunica mai bine cu el? O comunicare bună începe cu câteva lucruri simple:

  • Asigură-te că te poate auzi – dacă trebuie să țipi pentru că ești departe de copilul tău, atunci este posibil ca acesta să nu te audă. Așadar, înainte de a te supăra pe copilul tău că nu a făcut ceea ce tu i-ai cerut, mergi lângă el și spune-i ce ai de zis.
  • Înțelege că este posibil să te ignore intenționat – copiilor le place să testeze limitele părinților. În loc să începi să țipi, vorbește-le copiilor despre greșelile pe care le-au făcut. Fii un exemplu pentru ei!
  • Lasă-l să suporte consecințele – dacă i-ai cerut copilului să facă ceva și i-ai și explicat de ce ar trebui să facă acel lucru, dar el nu te-a ascultat, lasă-l să suporte consecințele. Dacă îl rogi să-și pună hainele murdare în coș pentru ca tu să le poți spăla, dar el încă le lasă întinse prin casă, atunci nu i le spăla. Își va da seama că a greșit atunci când va vedea că nu mai are haine curate.

Ține cont de aceste sfaturi și îmbunătățește-ți relația cu copilul tău!