Orhideele de interior pot inflori tot timpul anului. Dar chiar si Orhideea Phalaenopsis care nu este deloc pretentioasa, are momente in care ia o pauza si nu mai infloreste.
Daca floarea este ingrijita corecta, pedunculii si noii muguri vor aparea destul de rapid. Dar chiar si dupa ce mugurii incep sa creasca, inflorirea nu este garantata. In stadiul de inmugurire, orhideele sunt extrem de sensibile si isi pot pierde mugurii mult asteptati in cateva zile.
De asemenea, si caderea neasteptata a florilor nu este deloc neobisnuita. Motivul pentru care mugurii de orhidee incep sa cada este intotdeauna acelasi – conditii nepotrivite de ingrijire si intretinere.
Caderea mugurilor si florilor de orhidee este o reactie defensiva naturala, care indica stres sau lipsa de resurse. Oricat de dezamagitor ar fi sa vezi mugurii ingalbeniti si cazuti, nu trebuie sa faci din asta o tragedie. Unul dintre cele mai evidente semne te va ajuta sa identifici rapid problema si sa o rezolvi in timp util.
Exista zeci de motive pentru care orhideele pot pierde mugurii sau florile deja inflorite. Si aproape intotdeauna acest fenomen este asociat cu factori „de urgenta” – o schimbare sau o selectie a conditiilor si factorilor de ingrijire. Cu o singura exceptie: plantele slabite si vechi isi pierd florile din motive destul de naturale.Pentru a gasi sursa problemei, este suficient sa iti pui 6 intrebari de baza:
- Ai schimbat locul orhideei si conditiile de pastrare din ultimele saptamani?
- Care este starea substratului?
- Este orhideea in recipientul potrivit?
- Lumina si temperatura sunt coecte?
- Udarea se face corect? Cat de uscat este aerul?
- Sunt respectate normele de hranire?
- Existe semne care indica prezenta daunatorilor sau a unei boli?
Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa afli nu doar posibilul vinovat de pierderea mugurilor, ci si ceea ce trebuie sa faci in continuare. Oricare ar fi stadiul de inflorire si inmugurire a orhideei, trebuie sa raspunzi la un astfel de semnal de alarma cat mai rapid si fara sa te panichezi.
Daunatori si boli
La fel ca in cazul tuturor plantelor de interior, trebuie sa excludem imediat cele mai periculoase cauze, care necesita masuri drastice – infectia cu daunatori sau boli. O examinare atenta a plantei in sine (frunze, radacini, muguri) va ajuta la gasirea urmelor de putregai, daunatori, etc.
In cazul in care exista cea mai mica suspiciune, planta trebuie izolata imediat. De asemenea, trebuie luate masuri urgente – de la utilizarea insecticidelor si fungicidelor, pana la taierea radacinilor deteriorate.
Mutarea si relocarea
Nicio orhidee in stadiul de inflorire nu va raspunde bine la schimbarea conditiilor si relocarea sa dintr-un loc in altul. Stabilitatea este principalul secret al inflorii pe termen lung a orhideei.
Daca este mutata, mugurii vor incepe sa cada imediat. Si mai stresant este transferul unei orhidee inflorite de la o florarire la o casa „necunoscuta”.
Probleme cu solul
Orhideele necesita un substrat special. Dar chiar si atunci cand alegi un sol special pentru orhidee, alcatuit in principal din fragmente mari de scoarta, mai devreme sau mai tarziu, un astfel de substrat va fi epuizat si deteriorat.In cazul in care sunt excluse alte cauze, verifica imediat solul:
- Permeabilitate insufcienta a aerului;
- Urme de mucegai si putregari atat pe fragmente de scoarta, cat si pe peretii ghiveciului.
Daca transplantul nu a fost efectuat mai mult de 3-4 ani si radacinile au ascuns aproape complet substratul, atunci orhideea isi poate pierde mugurii din cauza epuizarii si a lipsei de sol.
Lipsa luminii si temperaturi extreme
In timpul infloririi, orhideele au nevoie de mai multa lumina decat in timpul altor faze de dezvoltare. Iar stabilitatea iluminatului nu este cheia pentru inflorirea de lunga durata. Toamna si iarna, daca planta nu a fost transferata pe pervaz sau nu s-au luat masuri suplimentare de iluminare, pierderea mugurilor poate fi considerata o reactie naturala la lipsa de lumina.
Ohideele care iubesc temperaturile mai mici nu raspund la mici diferente de temperatura. Insa, daca se confrunta cu un soc termic, problemele vor aparea imediat. Pierderea mugurilor este prima reactie.
Udarea in exces
Orhideele in stadiul de inflorire, nu trebuie udate in exces. Orice udare excesiva, frecventa, creste riscul pierderii mugurilor si provoaca o intrerupere a cresterii si dezvoltarii plantei.Ingrasamant in exces
Este mai bine sa nu hranesti orhideea, decat sa o hranesti gresit. Ingrasamantul in exces – atat in concentratie mare cat si folosit prea des – provoaca arsuri si tulburari de crestere care nu pot fi remediate.
Fertilizarea standard trebuie folosita doar in stadiul vegetatiei active, nu si in stadiul inmuguririi si infloririi.
Orhidee veche si slabita
Chiar si orhideele imbatranesc. Varsta maxima a orhideelor de interior este de la 7 la 12 ani. Ele isi pot pierde capacitatea de a inflori inca de la varsta de 5 ani.
Mai devreme sau mai tarziu, va veni un moment in care vechea planta nu va mai putea inflori la fel. Incapacitatea de a-si pastra mugurii si florile formate este un proces naturale.
De asemenea, plantele slabite nu au suficienta putere pentru toti mugurii, iar caderea unora dintre ei sau uscarea lor este o reactie complet naturala.