Odata cu evolutia tehnologiei, accesul la media a devenit foarte facil. De fapt, suntem inconjurati de intrsumente care ne incurajeaza sa navigam zilnic pe internet. Cu toate acestea, ar trebui sa stii ca excesul nu este bun, mai ales pentru copii. Copiii sunt din ce in ce mai dependenti de ecrane, iar acest lucru poate fi problematic.

Aceasta problema ia amploare destul de repede

Dependenta de ecrane afecteaza un spectru larg de utilizatori de smartphone-uri, computere si televizoare. Lipsa de moderatie este, asadar, evidenta in utilizarea acestor dispozitive, dar cel mai rau lucru este ca aceasta problema nu ii priveste doar pe adulti, ci si pe copii.

Societatea moderna este dependenta de tehnologia moderna. Tot mai multi minori isi petrec cea mai mare parte a timpului privind un ecran. Timpul pe care il petrece un copil cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani in fata ecranului ar trebui sa fie de maximum 60 de minute. Copiii sub aceasta varsta nici macar nu ar trebui sa se obisnuiasca cu un astfel de mod de divertisment.

Un studiu a aratat ca acest fenoment a crescut de-a lungul anilor, demonstrand ca expunerea prelungita la ecrane perturba drastic ciclul somnului unui copil pana in punctul in care il determina sa doarma in timpul zilei si nu noaptea, iar aceasta situatie nu este deloc favorabila dezvoltarii creierului.

Pot aparea diverse tulburari

Dar asta nu este totul, pentru ca un alt studiu atrage un semnal de alarma, demonstrand ca utilizarea intensiva a ecranelor sta la originea intarzierilor de vorbire la copii.

Un copil care petrece prea mult timp in fata ecranelor se poate confrunta cu cresteri sau pierderi in greutate, dureri de cap, insomnii, probleme de vedere sau malnutritie. Consecintele nu se opresc aici, deoarece copilul este afectat la nivel psihologic si, din aceasta cauza, experimenteaza dificultati in controlul emotiilor, cum ar fi vinovatie, singuratate sau anxietate.

Copilul ar putea fi predispus la izolare si nu va cauta neaparat sa stabileasca un contact cu ceilalti; el s-ar putea confrunta, de asemenea, cu instabilitate emotionala.

Daca esti parinte probabil ai inteles ca aceasta dependenta trebuie tratata ca orice alta dependenta, adica cu multa rabdare si cu ajutor de la profesionisti. Fa lucrurile treptat si obisnuieste-ti copiii sa interactioneze cu elemente din viata reala, mai degraba decat cu pixeli. Actioneaza la timp si aplica regulile inainte de a fi prea tarziu!