copiii japonezi copii educați

Chiar de la vârsta de 3 ani, copiii japonezi merg singuri la grădiniță. În plus, de când îmi împlinesc 4 ani, pot circula și cu metroul fără a fi însoțiți de părinți. Copiii sunt învățați să fie politicoși cu cei din jur și să-și respecte semenii. De asemenea, japonezii învață de mici să se descurce singur. Japonezii îți educă copiii să fie modești, respectuoși și să nu-i deranjeze pe cei din jur.

Specialistul în cultura niponă, Alexandru Jidiuc, spune”Japonezii au crezut întotdeauna că trăiesc ca într-un sat. Fiind o insulă și neavând unde să se ducă, ăsta a fost principiul lor, că nu au unde să se ducă mai departe de această insulă și că trebuie să trăiască unii cu ceilalți. Și atunci este foarte important să nu se deranjeze unii pe ceilalți. Iar în momentul în care tu arunci ceva pe jos sau vorbești un pic mai tare sau jignești pe cineva, în momentul respectiv l-ai supărat pe celălalt, toată comunitatea va ști și el nu se va simți bine în această comunitate”.
copii japonezi fac curat la scoala
De când sunt mici, copiii sunt învățați să devină responsabili și să fie cetățeni model. Indiferent că sunt la școală sau la liceu, copiii se ocupă de curățenie.

Profesoara de limba japoneză, Chinatshu Kawamoto declară „Noi facem curățenie la școală! După prânz, cu cârpa, ștergem tot de pe podea și facem curățenie și la toaletă. Mamele japonezilor îi ajută pe copii, dar mai mult îi încurajează. Hai! Tu poți să faci singur! Dar părinții români ajută copilul imediat, îl și îmbracă”.

Părinții europeni cred că mamele japoneze exagerează atunci când își lasă copiii de doar 3 ani să meargă singuri la grădiniță. În prima zi merg cu ei și îi învață drumul. în cea de-a doua zi îi urmăresc să vadă dacă merg în direcția corectă, iar în cea de-a treia zi, îi lasă să meargă singuri. Chinatshu Kawamoto spune că „părinții români iau ghiozdanul copilului și îl cară ei, la noi copiii trebuie să-și ducă singuri ghiozdanul în spate.
copii japonezi  merg singuri cu metroul
În Japonia, părinții au rolul de a-i învăța pe copii să se descurce singuri, de aceea nimeni nu este surprins să vadă un copil care merge singur la grădiniță sau circulă singur cu metroul. Tot în Japonia copiii folosesc telefonul public, pentru că nu merg cu telefonul mobil la școală.

Deși mănâncă foarte mult orez și pește japonezii nu uită să adauge în alimentația copiilor și fructe și legume.

Alexandru Jidiuc spune „În cultura japoneză se spune că există un spirit în orice. Și în momentul în care nu mănânci tot sau nu te comporți frumos la masă, arunci mâncarea sau scaunul de la masă, se spune că superi spiritul respectiv: al scaunului, al mâncării, al mediului înconjurător și atunci, dacă tu superi spiritul și el se va supăra pe tine, ți se va întâmpla ceva rău”.