epuizare parentala sfaturi

Astăzi, majoritatea copiilor se nasc în familii în care ambii părinți lucrează. Dacă atât mama cât și tata lucrează cu normă întreagă, este mult mai dificil să aibă grijă de copil, pentru că oboseala îi doboară.

Părinții care lucrează spun că se simt tot timpul stresați și obosiți. Aceștia nu mai au timp să iasă cu prietenii, să se relaxeze și nici nu pot petrece prea mult timp de calitate cu copiii lor.

Toți părinții au impresia, la un moment dat, că sunt epuizați, că pur și simplu nu mai pot. Epuizarea parentală rezultă din expunerea prelungită la sindromul de stres cronic.

Când se simt epuizați, părinții pot avea tendința de a se distanța emoțional de copil.

Viața cu copiii mici nu este întotdeauna ușoară. Probabil cea mai mare problemă aici este lipsa somnului. Părinții sunt întotdeauna obosiți, iar această oboseală nu dispare prea curând. Dacă nu este tratată, oboseala poate deveni cronică.

Într-un studiu realizat la Universitatea Leuven din Belgia, peste 2000 de părinți au fost rugați să vorbească despre experiența lor din primii ani de viață ai copiilor. 1 din 10 au declarat că îngrijirea copiilor compromite sănătatea fizică și emoțională.

Rezultatele finale au arătat că creșterea unui copil este mai obositoare decât munca.

Psihologii au folosit pentru prima dată termenul de „burnout” la sfârșitul anilor ’60 pentru a descrie consecințele stresului cronic la locul de muncă. Cercetările au arătat că cei mai afectați au fost oamenii care aveau grijă de alții (persoane în vârstă sau bătrâni).

În anii 1980, unii oameni de știință au ajuns la concluzia că și părinții pot suferi de epuizare. Inițial au examinat doar mamele și tații copiilor bolnavi cronici și au ignorat în mare măsură publicul larg. Cercetătorii de la Univeritatea Louvain din Belgia investighează de ceva timp oboseala părintească.

Din 2011, 3000 de părinți au fost urmăriți îndeaproape. În acest timp s-a descoperit că simptomele caracteristice epuizării parentale pot apărea în toate familiile.

Cum să faci față oboselii?

Dacă te simți epuizat, încearcă să-ți duci copilul la grădiniță sau creșă. De asemenea, dacă simți că regulile pe care tu le-ai impus (de exemplu, să-i oferi copilului 5 fructe și legume pe zi, să nu-l lași la TV până la vârsta de 6 ani) fac mai mult rău decât bine, încearcă să renunți la ele.