Dragostea neconditionata exista, dar este un lucru bun? La urma urmei, conditiile si limitele te pot ajuta sa-ti protejezi stima de sine si bunastarea in toate tipurile de relatii amoroase.

Unii oameni spun ca iubirea neconditionata este cel mai pur si nobil sentiment din lume. Inseamna sa iubesti pe cineva pentru ceea ce este, nu conteaza ceea ce spune sau face, nu conteaza daca este cu tine sau nu.

Cel care stie cum sa iubeasca cu adevarat, va castiga mereu in viata. Totusi, ce inseamna „sa iubesti cu adevarat”? Este iubirea neconditionata exemplul perfect? Nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare, dar exista cateva idei asupra carora ai putea sa reflectezi.

In primul rand, multi oameni ar fi de acord ca o relatie bazata pe psiune neconditionata poate fi riscanta. La urma urmei, oamenii care se iubesc fara limite sau conditii ajung adesea sa intreaca limite importante. Daca esti intr-o relatie fara limite, idenitatea ta si respectul de sine pot fi in pericol.

Iubirea neconditionata si relatiile conditionate

Este posibil sa iubesti neconditionat? Raspunsul este da. Neurostiinta are o perspectiva fascinanta care te poate surprinde. Crezi sau nu, cercetatorii sustin ca creierul este conceput sa iubeasca neconditionat.

Creierul si iubirea neconditionata

In urma unui studiu despre iubirea neconditionata, cercetatorii au descoperit ca acest tip de iubire impartaseste aceleasi mecanisme neuronale ca procesele dependente. Exista un sistem de recompensa guvernat de dopamina, serotonina, norepinefrina, oxitocina si vasopresina.

Iubirea neconditionata este similara cu iubirea romantica. Este un amestec de pasiune absoluta, devotament, atasament si afectiune intensa. Intr-un fel, creierul este conceput sa experimenteze acest tip de iubire intensa. Cu toate acestea, partea rationala a creierului te obliga sa stabilesti limite.

Iubirea si relatia sunt doua lucruri diferite

Sa nu uitam ca iubirea neconditionata este un sentiment. Relatiile in sine intra intr-o alta categorie.

Dupa cum probabil stii deja, iubirea nu este singurul lucru care conteaza intr-o relatie romantica. Daca nu ai o comunicare buna cu partenerul tau, nu conteaza cat de mult va iubiti; daca nu sunteti empatici si nu va respectati, iubirea nu va reusi sa va tina impreuna.

Acest lucru poate duce la situatii dureroase. S-ar putea sa iubesti pe cineva foarte mult, dar sa nu poti fi intr-o relatie cu el.

Te iubesc neconditionat, dar stiu ca trebuie sa te las sa pleci

Este posibil sa te indragostesti de cineva neconditionat, fara limite. Uneori, acest tip de iubire este dureroasa. Uneori, stii ca esti indragostit orbeste de persoana gresita, asa ca o lasi sa pleci pentru binele tau, nu conteaza cat de greu iti este.

Cu toate acestea, doar pentru ca o lasi sa plece nu inseamna ca-ti este usor sa treci peste. Din nefericire, sentimentele pot ramane chiar si dupa ce relatia se termina.