Cu ceva timp in urma am locuit intr-un bloc care desi era situat intr-o zona foarte buna a orasului, era clar populat de oameni saraci sau mai bine spus zgarciti. Tot timpul aveam acel sentiment ca sunt inconjurat doar de vecini, fosti comunisti care se gandesc toata ziua plini de nostalgie la vremea lui Ceausescu si la “cat de bine” era atunci.

Problema cu blocul respectiv era mizeria de pe scara si proasta organizare. Acest lucru se datora in primul rand mentalitatii pe care o aveau oamenii din blocul respectiv. In ciuda faptului ca plateam in fiecare luna cate 7 lei /persoana pentru “curatenia pe scara”, curatenia se facea cam o data la 2 saptamani insa era facuta doar sa fie facuta. Dupa ce trecea tanti cu aceeasi apa de sus pana jos, era un miros de caine ud iti muta nasul.

Administratorul de scara, impreuna cu restul batraneilor din bloc s-au gandit ca ar fi mai ieftin sa plateasca o femeie oarecare, care se intampla sa fie si mult prea supraponderala, sa fie de culoare si nici sa nu aiba prea multe in comun cu curatenia sau igiena (nici macar cea personala) decat sa apeleze la o firma de curatenie specializata. Si nu, in ciuda faptului ca primul lucru la care v-ati gandi ar fi acela ca administratorul fura banii, nu se intampla asa. Banii aia chiar ajung integral la femeia de serviciu pentru a face curatenie de 2 ori pe saptamana.

Calcul rapid: 16 apartamente cu 3 persoane fiecare inseamna 336 de lei care merg lunar la “femeia ce spala scarile” sa faca … nimic. Cu banii acestia, o firma de curatenie care are in grila de servicii si curatenia si intretinerea scarilor de bloc ar face fara probleme curatenie de 3 ori / luna, tinand cont ca blocul este unul destul de mic. Asadar, unde este eficienta? 🙂

Sa nu ma intelegeti gresit, nu am absolut nimic cu femeile care mai fac chestia asta la negru. Sunt constient ca nu se imbogateste nimeni din asta, insa in conditiile in care incasezi lunar niste banuti sa faci o treaba de 2 ori pe saptamana, iar tu o faci de 2 ori pe luna si atunci o faci in badjocora, nu pot decat sa zic ca meriti sa mori de foame.