Nu se compara nimic cu preparatele facute in casa. Am renuntat de mult la alimentele gata preparate din compert, deoarece consider ca ceea ce fac eu cu mana mea este mult mai bun si mai sanatos. Aceasta reteta de gat de porc este delicioasa. Daca vrei sa pui pe masa de sarbatori un preparat deosebit, incearca reteta mea!

Ingrediente:

  • 1.2 kg gat de porc
  • 1,1 litri apa rece, 75 gr. sare de muraturi
  • 1 lingura maghiran, 4 catei de usturoi
  • 3-4  frunze de dafin, o sfoara pentru legat carnea
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare:

Dizolvam 25 gr sare de muraturi, in 100 ml apa rece si injectam saramura obtinta in gatul de porc, folosind o seringa. Injectam in diferite locuri. Punem apoi carnea intr-un vas. Amestecam 1 litru de apa rece cu 50 gr sare de muraturi, 1 lingura de maghiran si 4 catei de usturoi zdrobiti printr-o presa.

Cand sarea s-a dizolvat complet, turnam amesecul peste carnea din vas, astfel incat gatul de porc sa fie acoperit complet. Punem un capac deasupra si bagam vasul cu carne la frigider pentru 5 zile. In fiecare zi va trebui sa intoarcem carnea de pe o parte pe alta.

Dupa ce s-au scurs cele 5 zile, scoatem carnea din bol si o uscam cu un prosop de hartie, apoi o infasuram strans cu o sfoara. Intr-un vas termorezistent, turnam 2 linguri de ulei si apoi punem gatul de porc in vas, acoperindu-l cu un capac.

Bagam vasul in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru aproximativ 1.5 ore. Dupa acest timp, oprim cuptorul, insa mai lasam carnea inauntru pentru 2 ore. Cand s-au scurs si aceste 2 ore, scoatem carnea din cuptor, o lasam la racit, dupa care o bagam in frigider. A doua zi se poate taia in felii subtiri. Pofta buna!