Gogosi pufoase cu gem

Gogoși fantastice, incredibil de moi, care ies perfect de fiecare dată. Dacă căutați o rețetă verificată pentru gogoși excelente, încercați-o pe aceasta. Sunt moi, pufoase și rămân fragede și a doua zi. Le puteți servi cu gem, dulceață, Nutella și frișcă făcută în casă.

Aceasta reteta de gogosi este preferata familiei mele pentru ca ies foarte pufoase, moi si sunt perfecte pentru o gustare dulce sau pentru micul dejun.

Prepararea lor este una simpla iar ingredientele sunt la indemana oricui. Le puteti face sub orice forma doriti – eu le tai cu un pahar/cana.

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 300 ml lapte călduț
  • 1/2 cub drojdie proaspătă
  • 3 linguri zahăr granulat + 1 linguriță pentru maia
  • 30 g unt la temperatura camerei
  • 2 gălbenușuri
  • Esenta de vanilie (optional) sau rom (alcool – 3 linguri)
  • 1 praf de sare

Ingrediente extra:

  • gem, dulceață, Nutella
  • zahăr pudră
  • 500 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Pregătiți ingredientele.

În 150 ml de lapte călduț, sfărâmați drojdia, adăugați o linguriță de zahăr, o linguriță de făină, amestecați și lăsați maiaua să crească timp de 15 minute.

Cerneți făina într-un bol mare.

Adăugați sarea, gălbenușurile, untul moale, zahărul, restul de lapte călduț, romul/vanilia și, în final, maiaua. Romul se adaugă pentru aromă, dar și pentru a preveni ca gogoșile să absoarbă prea mult ulei 🙂

Frământați aluatul până devine moale și elastic. Frământați-l bine manual sau cu ajutorul unui mixer. Este important să-l frământați suficient de mult pentru a crea bule de aer și a ajuta aluatul să crească frumos.

Eu am frământat aluatul în mixer timp de aproximativ 5 minute până când nu se mai lipea de pereții bolului.

Presărați ușor aluatul frământat cu făină, acoperiți-l cu un prosop curat și uscat și lăsați-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 50 de minute.

Aluatul crescut își va dubla volumul și va arăta așa 🙂

Transferați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și întineți-l la o grosime de 1 cm. Folosiți un pahar pentru a decupa gogoșile cu un diametru de aproximativ 5 cm.

Procedati cu întregul aluat în acest fel. Lucrați rapid pentru a evita ca aluatul sa dospeasca prea mult.

Faceți o mică adâncitură în centrul fiecărei gogosi cu degetul și lăsați-le să mai crească încă 15 minute. Din cantitatea de aluat dată, am obținut 25 de gogoși.

Încălziți uleiul într-o cratiță adâncă, reduceți ușor temperatura și prăjiți gogoșile pe rând. Uleiul trebuie să fie fierbinte, dar nu prea fierbinte, altfel gogoșile se vor arde. Pe de altă parte, dacă nu este suficient de fierbinte, gogoșile vor absorbi prea mult ulei și vor deveni uleioase.

Testați mai întâi temperatura cu o gogoașă. Prăjirea se face foarte rapid și gogoșile trebuie să plutească în ulei, așa că adăugați suficient ulei. Eu am turnat 1/2 litru într-o cratiță adâncă.

Mai întâi puneți gogoșile în uleiul fierbinte cu adâncitura în jos. Când devin aurii, întoarceți-le și terminați de prăjit. Procedați cu toate gogoșile astfel.

Puneți gogoșile prăjite pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Presărați gogoșile prăjite cu zahăr pudră și umpleți-le cu gem. La noi, preferința este clară pentru gemul de căpșuni și prune.

Serviți-le proaspete, dar sunt moi și a doua zi – dacă mai rămân 🙂

Poftă bună!